TERRITORI

El moviment País Rural es presenta a l'Alta Ribagorça

L'alcalde i alcaldesses de l’Alta Ribagorça volen ser escoltats en la presa de decisions i reclamen la governança des del territori

Sònia Bruguera
photo_camera Sònia Bruguera, alcaldessa de la Vall de Boí/ ajuntamentvalldeboi.cat

El moviment País Rural s’ha presentat aquest divendres 13 de novembre al vespre a l’Alta Ribagorça. A la reunió en línia hi han assistit els tres alcaldes de la comarca, l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera; l’alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta; l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet; els regidors de la Vall de Boí, Nil Monsó, Èric Iglesias, Albert Palacín i Gerard Subirà; i el president de País Rural, Josep Maria d’Abadal, entre d’altres membres de País Rural. La reunió s’havia convocat a la Vall de Boí però en compliment de les mesures de prevenció de la COVID19 s’ha fet en línia.

Tal  com s’ha parlat a la reunió, País rural vol recuperar la governança dels nostres municipis i que les decisions dels municipis les prenguin els ajuntaments. També, l’associació vol potenciar l’habitatge, l’escola rural, la sanitat amb consultoris als pobles... tot amb l’objectiu de fixar la gent a les zones rural i que gaudeixin dels mateixos serveis que les zones metropolitanes. Pel que fa a les infraestructures i les noves tecnologies, segons País Rural han d’arribar a tot el país i avui en dia encara hi ha zones on no arriben.

País rural, que ja s’ha registrat com a lobby, està redactant l’Estatut del municipi rural com a gran paraigües pel país rural, a l’estil de l’Agenda agrària a França. Per exemple a França està prohibit tancar una escola rural i això gràcies a l’Agenda agrària. En aquesta línia País Rural s’està reunint amb tots els partits polítics de Catalunya.

Els alcaldes de l’Alta Ribagorça volen ser escoltats

L’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ha manifestat que, tal com defensa el moviment País Rural, “Catalunya pateix un gran desequilibri territorial. Tot i que la majoria dels habitants de Catalunya viuen a Barcelona o la seva àrea metropolitana, dels 948 municipis del país, 900 són rurals i per tant han de ser escoltats en la presa de decisions d’allò que els afecta; haurien de poder definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes. Volem recuperar la governança pels municipis i des dels municipis en tots els àmbits, ja no sols dels espais naturals, sinó també poder dir la nostra en la gestió forestal i l’urbanisme, i poder defensar la igualtat en l’accés a l’educació i la sanitat, per posar alguns exemples”.

Per altra banda, l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, ha destacat que “hem de lluitar perquè la vida al món rural sigui una opció real, i el municipalisme tingui veritable pes en la governança del nostre territori”.

Finalment, l’alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta, ha explicat que “País Rural pot ser una eina important per lluitat contra el despoblament, la creació d’un pla estratègic, que valori les especificitats i polítiques rurals, tenint en compte les necessitats de cada territori. Cal realitzar una política estructural en atenció als sectors agraris i forestals. La defensa de les escoles rurals, evitant el seu tancament. Cal minorar l’escletxa digital i de xarxes viàries que el món rural pateix, i sobretot un enfocament transversal de totes les zones rurals per fer front a l’ampli ventall de reptes econòmics, mediambientals i socials que actualment existeixen”.

País rural, nascuda per representar la Catalunya rural

País Rural va néixer el dissabte 18 de juliol del 2020 amb l’assemblea fundacional celebrada a Montblanc (Conca de Barberà). País Rural, que està formada per ajuntaments, empreses, associacions i ciutadans, reclama que els municipis puguin definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin oportunes, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, però de forma autònoma. El nou moviment vol acabar amb els greuges, el desequilibri territorial i el despoblament rural. Es treballarà per un país on es pugui gaudir dels mateixos serveis (públic i privats) en tots els municipis.