MEDI AMBIENT

L’Alta Ribagorça se suma a RECICLOS, el sistema que recompensa per reciclar

Més de 2.200 veïns i veïnes de Pont de Suert podran obtenir premis sostenibles i socials quan reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en els 43 contenidors grocs situats a la via pública.
Reciclatge Pont de Suert
photo_camera L'alcalde, José Antonio Troguet, amb la presidenta comarcal, Maria José Erta /CCAR

Els habitants de Pont de Suert compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d'avui recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l'aposta de l'Ajuntament per RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos a tot el país.

D'aquesta manera, Pont de Suert es converteix en un dels municipis catalans a apostar per aquest sistema de reciclatge que premia els ciutadans recicladors amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper, mentre segueixen fomentant la circularitat dels envasos, és a dir, contribuint a donar-los una nova vida.

Reciclatge Pont de Suert 2

Així, els 2.216 veïns i veïnes de Pont de Suert podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels 43 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se'ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses a el fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen contribuir per a dotar d'un tricicle a una residència del municipi per a ajudar a la mobilitat dels seus majors.

Aquest sistema de reciclatge SDR ha estat presentat aquest matí en un acte que ha tingut lloc a l'Av. Ciutat de Lleida i al qual han assistit Maria Jose Erta Ruiz, presidenta del Consell Comarcal Alta Ribagorça i alcaldessa de Vilaller; Javier Alonso, gerent del Consell Comarcal; Jose Antonio Troguet, alcalde del Pont de Suert; Lluis Florit tècnic de medi ambient del Consell Comarcal i Enric Ibañez, portaveu d’Ecoembes a Catalunya.

Reciclatge Pont de Suert 4

En aquest sentit, la presidenta del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Maria José Erta, creu que la iniciativa tindrà bona acollida, ja que respon a la línia de treballs portada a terme els últims anys per potenciar el reciclatge comarcal. La campanya és un incentiu als ciutadans per modificar hàbits i poder superar els índexs actuals que ens situen al 50%, com també ho és la bonificació del 5% en la taxa de residus dins el “Compromís pel reciclatge” promoguda des de fa anys per l'ens comarcal.

Per la seva part, l'alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet considera que la campanya és un objectiu de societat sobretot en una societat tan consumista com l'actual. A més el fet de tenir un retorn en forma de regal és una visualització que això ens genera un benefici ambiental, una part del qual es reverteix a l'usuari per la seva bona gestió.

Per la seva banda, el portaveu d'Ecoembes a Catalunya, Enric Ibañez, he destacat que "gràcies a RECICLOS, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d'ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant-los, ara podran també contribuir a millorar Pont de Suert a través de les recompenses que obtenen al reciclar. És la primera vegada que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal d'ajudar a reciclar més i millor. RECICLOS, lluny de ser un projecte de futur, és ja una realitat ".

Per fer ús d'RECICLOS, els ciutadans de Pont de Suert només han de registrar-se a la webapp (app.reciclos.com) i, a casa, escanejar el codi de barres de l'envàs que volen reciclar abans de llençar-lo a la galleda. Un cop al carrer, quan vagin a l'contenidor groc amb la seva bossa d'envasos, han de dipositar-la allà i escanejar el codi QR que hi ha al contenidor. A el fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles. Aquests punts tindran un límit setmanal per tal que els ciutadans no només reciclen més i millor els seus envasos, sinó que consumeixin de manera responsable.

Un Sistema que ja está en 11 comunitats autònomes

El SDR RECICLOS va néixer a TheCircularLab, el centre d'innovació oberta d'Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya com a projecte pilot, RECICLOS ja està en diversos municipis d'aquesta regió, així com a la Comunitat de Madrid, Andalusia, Aragó, Múrcia, la Rioja, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Navarra, Astúries i Galícia. A més, també hi ha instal·lades màquines de reciclatge en estacions de Ferrocarrils a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i en mercats municipals de la ciutat de València que recompensen als ciutadans que reciclen en elles.

Al llarg d'aquest any, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions de país, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en altres estacions de transport i centres comercials i d'oci, facilitant, d'aquesta manera, el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades dins i fora de les llars.