EMERGÈNCIES

Instal·len els primers pals senyalitzadors de cobertura 112 en parcs i senders pirinencs

En total es preveu la instal·lació de 23 pals a l’Alt Urgell, 20 a l’Alta Ribagorça, 15 a la Cerdanya, 18 al Pallars Jussà, 32 al Pallars Sobirà, 21 a l’Aran i 8 al Berguedà en els diferents parcs implicats.

Els pals senyalitzadors disposen d'una matrícula que inclou xifres i lletres per tal d'identificar l'indret exacte des del que es truca al 112
photo_camera Instal•lació dels primers pals senyalitzadors al camí dels Enamorats al Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici/govern.cat

El conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyat del Director del CAT112, Joan Delort, l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero,  la directora dels Serveis Territorials d'Interior, Montserrat Meseguer, la delegada territorial del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran M. Rosa Amorós, i el director de l’IDAPA (Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran) Pere Porta, han participat en la instal•lació dels primers pals senyalitzadors al camí dels Enamorats al Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici.

Aquestes senyalitzacions formen part del projecte per situar pals senyalitzadors de punts de cobertura als Pirineus. El proper mes s'instal•laran un total de 40 pals senyalitzadors del total de 137 pals previstos al Parc Natural de l’Alt Pirineu, al parc Natural del Cadí-Moixeró i al parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici. 

Després d’instal·lar el primer punt, el conseller ha afirmat que “el què intentem amb aquesta iniciativa és gestionar les emergències d’una manera millor”. “Amb aquests punts tenim la garantia prèvia que allà hi ha una cobertura mòbil qualsevol persona que ho necessiti podrà trucar al 112 i es podrà activar l’emergència sabent la ubicació exacta”. Segon Buch, d’aquesta manera “aquesta gestió serà més efectiva i més ràpida aconseguint fer el sistema de les emergències d’aquest país més robust per a tots els usuaris”.

Aquests pals indiquen punts des d'on hi ha cobertura telefònica d'alguna operadora de telefonia per poder trucar al 112. Estan situats al llarg de rutes de muntanya que transcorren per zones de poca o nul·la cobertura telefònica. Cal recordar que per trucar al 112 cal cobertura d'alguna companyia telefònica, encara que no es tracti de la que hom té contractada. Si no hi ha cobertura de cap operador telefònic, no es pot trucar al 112. 

En total es preveu la instal·lació de 23 pals a l’Alt Urgell, 20 a l’Alta Ribagorça, 15 a la Cerdanya, 18 al Pallars Jussà, 32 al Pallars Sobirà, 21 a l’Aran i 8 al Berguedà en els diferents parcs implicats.

Els pals senyalitzadors disposen d'una matrícula que inclou xifres i lletres per tal d'identificar l'indret exacte des del que es truca al 112. El CAT112 ha dut a terme la tasca d'incloure en els seus sistemes d'operació la geolocalització dels punts senyalitzadors. Aquest fet agilitza la localització de la persona que requereix ajut. Els ciutadans que van a la muntanya, fan excursions o practiquen activitats que poden comportar un risc, podran conèixer a partir d'ara, a través d'aquestes senyalitzacions, les zones on hi ha cobertura telefònica per poder trucar al 112. 

Cal destacar que aproximadament el 13 per cent del territori català no disposa de cobertura de telefonia mòbil de cap mena, fet que dificulta les trucades a emergències, que requereixen que hi operi alguna companyia. La majoria de les zones sense telefonia mòbil són rurals i de muntanya.

La instal·lació dels 137 pals a la zona pirinenca és el resultat de la col•laboració entre el Telèfon d’emergències 112 de Catalunya CAT112, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el parc Natural del Cadí-Moixeró, el parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici, i l’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran), juntament amb els consells comarcals de la Cerdanya, Pallars Sobirà i del Conselh Generau d’Aran. L'IDAPA s'ha fet càrrec del cost dels pals i la.seva instal•lació.

Signatura del conveni per a l’aplicació de mesures alternatives a menors d’edat, majors de 14 anys i menors de 18, denunciades per consum o tinença de drogues

alta ribagorça conveni

Posteriorment, el conseller d’Interior s’ha desplaçat fins a la seu del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça on s’ha trobat els alcaldes i alcaldesses de la comarca. La reunió ha servit per signar un conveni que té per objectiu establir els termes de la col·laboració entre el Departament d’Interior i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça per aconseguir que les persones menors d’edat empadronades en el territori d’aquest Consell Comarcal denunciades per consum o tinença de drogues a la via pública puguin optar per acollir-se a una mesura educativa com a alternativa a la sanció administrativa.

Vall de Boí visita Buch

Segons Buch, el que es pretén és “buscar una sanció més social per reconduir unes conductes dels nostres adolescents que no són les més adequades. Que  enlloc d’una sanció administrativa que acaben pagant els pares, sigui una sanció més social que contribueixi a la nostra societat” ha dit.

La finalitat d’aquest conveni és aconseguir que les persones menors d’edat denunciades per aquestes conductes acceptin i finalitzin amb èxit la realització d’activitats de reeducació adreçades a prevenir del consum i la tinença de substàncies estupefaents.