EQUIPAMENTS

Endesa cedeix a l'Ajuntament del Pont de Suert el cinema, la pista de tennis i el camp de tir per a equipament públic

Tots tres equipaments van ser construïts durant els anys 50 per l'empresa Enher i estaven destinats, en el seu origen, als empleats que treballaven en les obres de les grans preses i centrals que s'estaven construint al territori en aquells moments
ENDESA cessió equipament al Pont de Suert
photo_camera Signatura del conveni entre ENDESA i l'Ajuntament del pont de Suert / ENDESA

Aquest matí s’ha signat a l’Ajuntament del Pont de Suert el conveni que formalitza la cessió de propietat per part d’Endesa al Consistori dels immobles que allotgen el cinema, la pista de tennis i el camp de tir. El conveni l’han signat l’alcalde del municipi, Jose Antonio Troguet, i  per part d’Endesa el director de Real Estate, Julio Panea i el responsable de Gestió de Patrimoni de la Companyia, Antonio Colchero. A l’acte de signatura hi ha assistit la presidenta de la GER, Rosa Marsol, en representació de l’Associació que ha vetllat per la gestió i manteniment d’aquestes instal·lacions des de la seva creació. Tots tres equipaments es van construir als anys 50 per part de l’empresa Enher (integrada en l’actual Endesa), juntament amb d’altres de caire també esportiu, cultural i social, per a ús dels empleats que treballaven en la construcció de les grans centrals i preses que s’estaven construint en aquells moments. Amb la signatura d’avui, aquests immobles passen a ser propietat de l’Ajuntament i, per tant, equipaments d’ús públic.  

El cinema es troba situat al centre del poble, a la plaça dels Pirineus. Des de la seva construcció ha acollit sessions de cinema infantil i per a adults, concerts de música, obres de teatre, actuacions de les diferents associacions culturals del municipi i de la comarca (Coral, Esbart dansaire, Tuna...), premis literaris, festivals escolars i, fins i tot, mítings polítics de les campanyes electorals dels darrers 30 anys. També durant molts anys s’hi va fer el lliurament de regals dels Reis Mags a les nenes i nens de l’empresa. En aquest mateix edifici generacions de pontarrins i ribagorçans han cursat estudis d’Educació Secundària fins la construcció del nou Institut d’Ensenyament. Endesa ja havia cedit amb anterioritat aquesta  part de l’edifici on durant temps s’ha utilitzat com l’Escola Municipal de Música.

El camp de tir es troba a la sortida sud del poble, en direcció a Lleida, i té una superfície de 1,8 hectàrees. S’utilitza per tirades al plat des de fa dècades, destacant aquelles que es celebraven coincidint amb la Festa Major. Tiradors del plat de tota la província s’inscrivien en aquestes competicions esportives per la qualitat de les instal·lacions i l’entorn natural que les acollia. També els darrers anys, ha estat un espai utilitzat per la celebració de la Triatló del Pont de Suert, per la seva accessibilitat a les aigües de l’embassament d’Escales. A més a més, anys enrere s’havien organitzat competicions a nivell nacional de piragüisme amb l’equip esportiu gestionat pel GER.

Finalment, la pista de tennis ubicada a la sortida nord, més enllà de les funcions més esportives va ser, durant molts anys, el lloc de celebració de la Festa Major. Milers de pontarrins, joves i grans, hi han ballat i festejat fent possible aquest ús compartit d’unes instal·lacions esportives i alhora culturals i d’esbarjo.

Tots tres equipaments han estat, doncs, un exemple d’ús intensiu, divers i rendible des d’un punt de vista social pels habitants del Pont de Suert i de tota la comarca de l’Alta Ribagorça.

Durant l’acte de signatura d’avui, Antonio Colchero ha destacat el compromís de la Companyia en aquells territoris on hi desenvolupa més intensament la seva activitat més enllà de la mateixa. Compartir aquestes instal·lacions mitjançant la cessió al consistori n’és un clar exemple, ha explicat. Per la seva part, l’alcalde del Pont de Suert, Josep Antoni Troguet, ha remarcat que el traspàs d’aquests equipaments a l’Ajuntament, a més del valor cultural, esportiu i lúdic, suposa la culminació d’un procés d’obertura en el seu ús, que va començar fa uns anys i que te una innegable transcendència social.

Una mica d’història

Als anys 50 del segle passat, l’Empresa Nacional Hidroelèctrica de la Ribagorçana (Enher) va escollir el municipi del Pont de Suert (situat a la capçalera del riu Noguera Ribagorçana) per allotjar al personal que treballava en la construcció de les grans instal·lacions hidroelèctriques que s’estaven engegant en aquells moments (com la presa de Cavallers i Escales o les centrals hidroelèctriques de Caldes i Pont de Suert entre d’altres). Aquesta circumstància va propiciar que el municipi passés de 475 habitants l’any 1940 a 3.434 l’any 1960, amb la qual cosa es pot dir que, en 20 anys, es va multiplicar per 7.

La presència d’Enher al municipi va comportar la construcció, no només d’habitatge per al personal i les seves famílies, sinó d’altres instal·lacions socials (escoles, església, centre mèdic), culturals (com el cinema) i esportives (com la pista de tennis i el camp de tir). L’Associació Grup Empresa Ribagorçana (creada pels treballadors i treballadores d’Enher en el seu origen) va ser l’encarregada de custodiar, gestionar i mantenir els equipaments de caire cultural i esportiu, tasca que ha realitzat fins a dia d’avui. Per això es important avui posar en valor la tasca desenvolupada per les juntes directives del GER dels darrers anys i l’aportació de tots els socis que han fet possible durant tots aquest anys els manteniment d’aquestes instal·lacions. Sense els socis no ha hagués estat possible aquest moment. Amb aquesta cessió a l’Ajuntament del Pont de Suert, el GER veu complides les seves aspiracions de “fer poble” gràcies a l’entesa entre l’Ajuntament i Endesa.

comentaris