Falles

Durro dona el tret de sortida a la festa del foc al Pirineu

Durro, a l'Alta Ribagorça, va estrenar divendres la temporada de falles al Pirineu que es perllongarà fins a finals de juliol, amb la baixada de Llesp, també a l'Alta Ribagorça. Uns 130 fallaires van pujar fins a l'ermita de Sant Quirc, i en fer-se fosc van encendre la falla i van començar el descens des de l'ermita fins al poble, on els esperaven centenars de visitants. Van completar un recorregut d'un quilòmetre amb la falla encesa al coll. Les falles són una mena de torxa feta amb fusta de pi i teia a la part superior i de subjectades amb un bastó de freixe o avellaner. La festa va finalitzar amb totes les falles a la foguera, però ha continuat a altres pobles; dissabte a Sort i dilluns a la Pobla de Segur. I així, arreu de l'Alt Pirineu i Aran.
falles1
photo_camera Les falles de Durro, les primeres de l'estiu. Foto. Marta Lluvich.

Quan es va fer fosc van encendre el faró i amb aquesta foguera encesa els fallaires van anar encenent les falles i van començar a baixar, caminant el primer tram pendent i seguidament corrent fins a arribar al poble. Allí els músics van tocar la tonada de les falles, mentre els fallaires van recórrer els carrers. La festa va finalitzar amb totes les falles a la foguera.

Amb la seixantena de falles cremant a la foguera van culminar setmanes de feina que van començar fa dies amb la construcció de les falles.

falles2
Imatge de les falles de Durro. Foto. Marta Lluvich.

Calendari de falles

La temporada de falles seguirà a partir del cap de setmana que ve, la nit de Sant Joan es baixaran les d'Isil i les d'Alins al Pallars Sobirà; a l'Alta Ribagorça, les de Boí, Vilaller i El Pont de Suert; i a l'Aran es farà la festa deth Haro a Les.

Per consultar el calendari de falles cliqueu aquí.

falles3
Les falles són un espai de trobada intergeneracional. Foto. Marta Lluvich.

Patrimoni de la Humanitat

Les falles, sota el nom oficial de les Festes del Foc del Solstici d'Estiu dels Pirineus, aplega un total de 63 festes del Principat, d'Occitània, d'Andorra i de la Franja de Ponent són Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de l'any 2015.

falles4
Un moment de les falles de Durro. Foto. Marta Lluvich.