“Creem un bon record d’aguesta nit”, el nou lema dels punts Lila Alta Ribagorça

L'Oficina Jove, l'àrea d'Igualtat de l'Alta Ribagorça i l'Associació Antisida de Lleida estan treballant en la nova campanya d'estiu "Creem un bon record d'aguesta nit" amb l'objectiu de prevenir, sensibilitzar i atendre situacions de violències masclistes i LGTBIQ+fòbiques.
pulseres punt lila
photo_camera “Creem un bon record d’aguesta nit”, el nou lema dels punts Lila Alta Ribagorça

Aquestes accions inclouen també la gestió dels Punts Lila i el Punt Jove de Salut en espais d'oci nocturn durant els estius.

"L'etapa de l'adolescència es constitueix com un període decisiu per consolidar els hàbits i les actituds necessàries per viure en societat, i esdevé, per tant, una etapa decisiva per implementar estratègies preventives", explica Nerea Farrero, tècnica d'equitat del Consell Comarcal.

Enguany, l'equip tècnic està treballant en un extens programa que inclou diverses actuacions. La primera és la constitució de les "Òlibes de nit", persones voluntàries a partir de 17 anys que donaran suport a les barres i a les tècniques de punt lila a l'hora de detectar situacions i/o avisar en cas de necessitar ajuda. Aquest grup rebrà informació sobre prevenció de consum d'alcohol i altres substàncies i protocol d'actuació davant d'una situació de discriminació o d'agressions sexistes o LGBTI-fòbiques. Les Òlibes de nit estaran identificades amb una polsera.

Així mateix, s'ha planificat una jornada divulgativa a totes les persones que col·laboren a les barres de les festes majors sobre dispensació responsable d'alcohol i circuits establerts en casos d'agressions sexistes o LGBTI-fòbiques.

Una tercera acció preventiva ha estat el porta a porta amb tècniques i mossos d'esquadra que han visitat establiments de la comarca on subministren begudes alcohòliques amb l'objectiu de conscienciar del risc de la venda i el consum d'alcohol a menors.

Fa uns anys, els punts Lila Alta Ribagorça es van adherir a la Campanya "Només sí és sí", per unes festes lliures de sexisme. Segons el president del Consell Comarcal, Allbert Palacín, són actuacions necessàries en l'àmbit comunitari perquè s'actuen en espais on els joves se socialitzen de manera intensa i concentrada. Tot plegat, és un projecte de col·laboració conjunt amb els Ajuntaments, Consell Comarcal i comissions de festes de l'Alta Ribagorça.

Totes les accions van reforçades amb una important campanya de difusió, entre elles, una carta adreçada a les famílies amb consells i recomanacions per a totes les persones joves entre 13 i 17 anys.