18.05.2022 |
Viure als Pirineus

LLENGUA

El Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça treballa en l’edició del primer diccionari ribagorçà il·lustrat

El Consell col contribuir a promoure i conservar la llengua a través de l’edició d’un llibret que reculli mots i expressions del territori i, alhora, animar a la ciutadania utilitzar-les i a recollir-ne de noves.
Diccionari ribagorçà il·lustrat
Maria José Erta, president del Consell amb impulsors del ciccionari ribagorçà il·lustrat / CCAR
El Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça treballa en l’edició del primer diccionari ribagorçà il·lustrat

Des de fa uns mesos, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça està impulsant el projecte per editar el primer diccionari ribagorçà, fruit del treball col·laboratiu amb diverses entitats, principalment l’associació Escunç, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), la Universitat de Lleida i la implicació de filòlegs i il·lustradors ribagorçans.

Una de les accions del consistori és contribuir a promoure i conservar la llengua a través de l’edició d’un llibret que reculli mots i expressions del territori i que, al mateix temps, animi a la ciutadania utilitzar-les i a recollir-ne de noves fent aportacions per tal que el diccionari vagi creixent amb noves edicions. La revisió lingüística anirà a càrrec de la Universitat de Lleida i les aportacions de filòlegs locals.

Il·lustració diccionari ribagorçà

En aquest projecte hi treballen paral·lelament joves il·lustradors que posaran art entre les pàgines del diccionari dibuixant alguns dels mots escollits. La presidenta del consell, Maria José Erta, ha exoplicat que des de les institucions cal “vetllar per conservar les tradicions” perquè “la cultura, la història i la nostra llengua són l’essència dels nostres territoris. La idea és fer un quadernet atractiu, que convidi a la gent a llegir-ho, posant color i art al diccionari. D’aquesta manera també involucrem als joves artistes i els ajudem a promocionar-los, afegeix.

El quadernet tindrà un format de butxaca i s’espera poder-ho editar durant el primer trimestre del 2022, per tal de fer un enviament casa per casa, i dissenyar noves línies d’acció pel proper any a través del Pla de Foment a la Cultura per a ens locals que promou Diputació de Lleida, a través del IEI.

El Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça treballa en l’edició del primer diccionari ribagorçà il·lustrat
Comentarios