METEOROLOGIA

Dos campaments infantils i càmpings de l'Alta Ribagorça evacuats per les pluges

L’aigua va tallar l’accés a la Vall de Boí des de l'N-230 i va obligar a donar pas alternatiu 
Esllavissada a Llesp
photo_camera Una esllavissada talla L-500 a la Vall de Boí / TRÀNSIT

Protecció Civil ha desactivat l'alerta del pla Inuncat un cop passat l'episodi de pluges intenses a Catalunya i els cabals dels rius s'han començat a normalitzar. Els xàfecs han estat especialment forts al Pirineu, amb registres que han fregat els 85 litres a l'estació de Boí.

Les tempestes que van caure ahir al Pirineu van obligar a evacuar dos campaments infantils i dos càmpings a l’Alta Ribagorça, on l’aigua va tallar l’accés a la Vall de Boí des de l'N-230 i va obligar a donar pas alternatiu en aquesta última carretera.

Els Bombers de la Generalitat han rebut 130 avisos relacionats amb la pluja i el vent. Destaquen serveis com el desallotjament de dos campaments juvenils a Llesp i la Vall de Boí, a l'Alta Ribagorça, i l'evacuació de dos càmpings i diverses caravanes a tocar del riu al Pont de Suert.

Esllavissada a Llesp
Una esllavissada talla L-500 a la Vall de Boí / TRÀNSIT

Prop de 200 desallotjats en dos campaments a l'Alta Ribagorça

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va informar poc abans de les 20.00 hores d'ahir dissabte del possible desbordament a la conca de la Noguera de Tor, a l'Alta Ribagorça, amb una crescuda del cabal al sensor del Pont de Suert de 15 m3 a 145 m3 a les 23.25 hores. Aquesta crescuda va provocar l'evacuació preventiva de dos càmpings al Pont de Suert propers al riu, i els Mossos d'Esquadra van desallotjar diverses caravanes que també estaven al costat del riu i uns campistes que anaven per lliure. En paral·lel, també es van desallotjar dues acampades juvenils situades a Llesp i a Caldes de Boí, a la Vall de Boí.

Esllavissada a Llesp 2
Esllavissada de pedres i roques a l'L-500, entre Saraís i la cruïlla amb l'N-230 / Ajuntament del Pont de Suert

El campament de Llesp, al terme municipal del Pont de Suert, estava format per 27 adults i 40 menors d'entre 9 i 14 anys. Van ser traslladats al nucli urbà de Llesp per Bombers de la Generalitat i el propietari de l'allotjament, i d'allí van anar amb taxi fins al Pont de Suert. El consistori de la capital de l'Alta Ribagorça va gestionar un punt d'acollida a l'institut i se'ls va proporcionar mantes i avituallament. Al lloc també hi va anar Creu Roja per donar suport amb més mantes i aigua. Al mateix punt també s'hi van dirigir alguns dels evacuats d'un dels càmpings.

Esllavissada El Pont de Suert
Esllavissada de pedres i roques a l'L-500, entre Saraís i la cruïlla amb l'N-230 / Ajuntament del Pont de Suert

D'altra banda, l'acampada de la Vall de Boí sumava 115 persones amb joves d'entre 10 i 17 anys. Es tractava del campament juvenil de Toirigo, que va ser evacuat preventivament per un possible desembassament de la presa de Cavallers. Els afectats van ser traslladats amb taxi al Pont de Suert, on tenien un punt d'acollida. Uns 12 nens d'aquest grup tenien molèsties estomacals i vòmits i es van fer gestions amb el SEM, que va enviar el metge del CAP per visitar-los i van deixar a disposició també una ambulància amb metge, però finalment no es va traslladar a ningú.