MEDI AMBIENT

Acaben les obres de millora del cabal ecològic de la presa de Cavallers, a l'Alta Ribagorça

Es va buidar la infraestructura fins a la cota mínima i això ha permès instal·lar un by-pass i noves vàlvules
Presa de Cavallers cabal ecològic 1
photo_camera Acaben les obres de millora del cabal ecològic de la presa de Cavallers / ENDESA

Endesa ja ha posat en marxa el nou conducte que garantirà el cabal ecològic de la presa de Cavallers, ubicada al terme municipal de la Vall de Boí, a l'Alta Ribagorça, dins la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L'operació era vital per a la conservació dels hàbitats i espècies que viuen aigües avall. Els treballs de millora a la infraestructura, que han acabat recentment, han consistit en la instal·lació d'un conducte by-pass de 300 mm de diàmetre i la col·locació d'unes noves vàlvules de seguretat i operació. Les obres van començar al setembre i van suposar el buidatge de la presa fins a la seva cota d'explotació, tot aprofitant el final de l'estació seca i les baixes aportacions a l'embassament.

Presa de Cavallers cabal ecològic 2
Acaben les obres de millora del cabal ecològic de la presa de Cavallers / ENDESA

Aquesta acció va permetre dur a terme les dues iniciatives imprescindibles pel compliment dels cabals ecològics estacionals: la construcció de la canonada – que assegura que el cabal de manteniment no es vegi afectat per cap avaria ni imprevist – i la instal·lació de les dues noves vàlvules del desguàs. Així, s'ha contribuït a la preservació de la biodiversitat i els valors naturals del seu entorn, en tant que la presa de Cavallers està situada en un enclavament d'alt valor ecològic.

Presa de Cavallers cabal ecològic 3
Acaben les obres de millora del cabal ecològic de la presa de Cavallers / ENDESA

En aquest sentit, durant tota l'operació de buidatge de l'embassament s'han aplicat unes mesures de seguretat específiques, el seu seguiment acurat, la presa de mostres d'aigua i macroinvertebrats (abans, durant i després de l'operativa) i la monitorització de l'aigua embassada a l'ivó natural. A més, també s'ha seguit un Pla de Rescat específic elaborat pel Departament d'Acció Climàtica per actuar en la salvaguarda de les espècies de peixos presents i minimitzar qualsevol impacte que es pugui produir a l'entorn durant l'execució dels treballs.