LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Xavier Antich: “Les idees són l’eina més poderosa que tenim”

Òmnium Cultural omple ‘La Immaculada’ per expressar el suport de la Seu als seus mestres i professors

Òmnium 1
photo_camera Imatge de l'acte a la Seu/Òmnium Cultural

La Capella de la Immaculada, al centre cultural ‘Les Monges’ de la Seu d’Urgell, es va omplir de gom a gom, aquest dissabte, en l’acte “Demà pots ser tu”, organitzat per Òmnium Cultural. Hi van participar el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, el filòsof i professor de la Universitat de Girona, Xavier Antich, i professors dels centres educatius que han estat denunciats per la fiscalia en el marc del procés sobiranista: Núria Tomàs, professora de l'escola La Salle de la Seu d'Urgell; Manel Riu, professor de l'INS de Tremp; Josep Lluís Alcázar, professor de l'INS El Palau de Sant Andreu de la Barca, i Ramon Font, portaveu nacional del sindicat USTEC-STEs. Va moderar l'acte Jordi Fàbrega, portaveu de la Comissió de Suport de l'Escola Catalana de la Seu (CSECSU).

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri va dir que “l’objectiu de ‘Demà pots ser tu’ és "denunciar que el govern espanyol viola sistemàticament els drets i les llibertats bàsiques en democràcia, aquells drets que creiem ja garantits i que pensàvem que no havíem de patir per ells”. El vicepresident d’Òmnium també va denunciar la “reacció rabiosa i venjativa d’un Estat que no sap dialogar i que només entén l’ús de les institucions, com a revenja cap a la ciutadania”. Hi ha moltes persones que són víctimes directes d’aquesta repressió de l’Estat, però també hi ha una xarxa enorme de ciutadans anònims que lluiten i es mobilitzen per defensar la democràcia i denunciar la repressió. “Des d’Òmnium Cultural - va dir Marcel Mauri- hem volgut fer aquest acte, precisament a la Seu d’Urgell, on es van produir les primeres denúncies a ensenyants per raons clarament polítiques, com a mostra de suport als mestres i professors i a tota la comunitat educativa”.

Per la seva banda Xavier Antich, filòsof i professor de la UdG va explicar que ‘Demà pots ser tu’ és una campanya molt important, que arriba en uns moments de desconcert, després d’amenaces de tota mena per part de les institucions de l’Estat. Xavier Antich va dir que “les idees són l’eina més poderosa que tenim” i -citant Stalin- que “les idees són més poderoses que les armes”. Antich va recordar que Stalin deia una cosa ‘terrible’: “Si als nostres enemics no els deixem que tinguin armes, no serem tan idiotes de deixar-los que tinguin idees”. És per això que el format de la campanya d’Òmnium Cultural “consisteix precisament a posar en funcionament idees i armar-nos d’arguments, perquè hem decidit col·lectivament que això de les armes no va amb nosaltres, que la nostra és una lluita pacífica”.

dig

La professora de Biologia del Col·legi La Salle de la Seu d’Urgell, Núria Tomàs, va explicar la situació dels docents de la Seu d’Urgell que van ser denunciats. La Fiscalia va obrir la investigació la tardor passada arran de les denúncies presentades -onze en total- per un grup de famílies residents al municipi, la majoria vinculades a la Guàrdia Civil. Tanmateix, aquest mes de gener va ser la mateixa Fiscalia qui va demanar al jutge l'arxivament del cas per a sis dels vuit docents denunciats, en constatar que no hi havia indicis de delicte pel que fa al director de l'Escola Albert Vives i dos docents més d'aquest centre, com tampoc amb les directores de La Salle i del Pau Claris ni amb una altra docent d'aquesta última escola.

El professor de l’Institut de Tremp, Manel Riu, va explicar la seva situació i el detall de com va anar la seva denúncia per part de la fiscalia i la posterior declaració al jutjat, acusat d’un presumpte delicte d’incitació a l’odi arran dels seus comentaris a les xarxes socials, on denunciava la violència policial durant la jornada de l’1 d’octubre. Manel Riu va explicar detalladament els suposats delictes pels quals se l’acusava, recollits en un document elaborat per la Guàrdia Civil de Tremp que conté 119 piulades traduïdes al castellà amb captures de pantalla. Riu va assumir tots els comentaris que ha fet a les xarxes socials, com Twitter o Facebook, crítics amb la Guàrdia Civil i el govern espanyol, i els va emmarcar en la legítima llibertat d’expressió, contextualitzant-los en el temps i els fets. Manel Riu va dir que amb denúncies com la seva, la Guàrdia Civil vol posar la por al cos de la gent perquè aquesta no s’expressi en llibertat.

Òmnium 2

A l’acte hi van participar també Josep Lluís Alcázar, professor de l'INS El Palau de Sant Andreu de la Barca,on la fiscalia va acusar nou docents d'haver discriminat i "humiliat" els alumnes fills de guàrdies civils després de l'1-O i els atribuïa un delicte de lesions a la dignitat dels alumnes per discriminació i un altre d'injúries greus. Per la seva banda, Ramon Font, portaveu nacional del sindicat USTEC-STEs, va explicar a l’acte de la Seu els fets pel qual havia estat denunciat davant la Fiscalia per l’associació ‘Hablamos Español’, que l’acusa d’un presumpte delicte d’odi i provocació de la sedició per haver dit, arran de l’aplicació de l’article 155, que el professorat “no donarà classes en castellà” i que “no es renunciarà a parlar de política als centres educatius”.

La campanya ‘Demà pots ser tu’ és organitzada per Òmnium Cultural,  Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), l'Associació Irídia, l'Institut Internacional per l'Acció No-violenta (Novact) i la Fundació per la Pau (Fundipau).