28.05.2022 |
Viure als Pirineus

Visita guiada, aquest diumenge, als retaules de la vall de la Vansa

Els retaules gòtics de la vall de la Vansa i Tuixent constitueixen l’únic conjunt d’aquestes característiques que es conserva actualment a la comarca de l’Alt Urgell. La resta d’aquest conjunt, que degué ser originàriament ric i variat, o bé ha estat destruït o bé traslladat al MNAC o al Museu del Prado, com és el cas del retaule de Santa Llúcia d’Arcavell.
Visita guiada, aquest diumenge, als retaules de la vall de la Vansa

En el context del cicle Desenterrant el passat, Consell Comarcal i Institut d’Estudis Comarcals han organitzat una sortida guiada per visitar tres dels retaules del conjunt de la vall de la Vansa, concretament els retaules de Fórnols, de Cornellana i d’Ossera, restaurats tots ells en una campanya conjunta que culminà l’any 2006. La visita tindrà lloc el proper diumenge, dia 27 d’octubre, durant tot el matí, i serà guiada pels historiadors urgellencs Carmen Xam-mar Alonso i Carles Gascón Chopo.

La visita és gratuïta i es farà amb vehicles propis. Per participar-hi només cal presentar-se a l’estació d’autobusos de la Seu d’Urgell a l’hora de sortida, a les 9:00 h, o bé a l’entrada de Fórnols a les 9:45 h. En el decurs de la visita es coneixeran les especificitats dels retaules de Sant Climent de Fórnols, de Sant Pere i dels Goigs de la Verge de Cornellana, i de Sant Martí d’Ossera, tant des del punt de vista genèric de la pintura gòtica, com des de la perspectiva local de la vall de la Vansa medieval, que va acollir la seva creació.

La visita guiada s’inclou, així mateix, en les activitats de celebració del desè aniversari de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, en el seu objectiu de celebrar almenys un acte a cadascun dels dinou municipis de la comarca, i que culminarà en la Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell, que se celebrarà a Organyà el proper 16 de novembre.

Fotografia: Detall del retaule de Sant Pere de Cornellana.
Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

Visita guiada, aquest diumenge, als retaules de la vall de la Vansa
Comentarios