Unió de Pagesos denuncia la situació causada pels senglars a l'Alt Urgell

El sindicat alerta que en alguns casos afecta el 100% dels sembrats de blat de moro i que cal que s'apliquin solucions urgents

blat de moro
photo_camera Un camp de blat de moro afectat pels danys dels senglar al municipi de Montferrer i Castellbó. Foto: Unió de Pagesos

Unió de Pagesos denuncia que l'increment de l'acció dels senglars als sembrats de blat de moro de l'Alt Urgell suposa importants pèrdues econòmiques per a la pagesia, i l'ha obligat a avançar la collita per tal de salvar al màxim la producció, tot i les pèrdues que implica emmagatzemar un gra amb el doble d'humitat i la meitat de matèria seca. El sindicat alerta que en alguns casos els danys han afectat el 100% de la collita i que cal que s'apliquin solucions urgents. L'Alt Urgell manté una vuitantena d'hectàrees destinades al conreu del panís. Segons dades del Departament d'Agricultura, el 2016 es van produir 652 tones, fet que suposa un valor econòmic d'uns 121.663 euros.

La forta sequera d'enguany afecta la producció d'aliment dels boscos que aprofiten els senglars, que, en no trobar menjar, entren massivament als camps de blat de moro. 

foto_3252184

Unió de Pagesos denuncia que la situació causada pels senglars a l'Alt Urgell és un exemple dels greus problemes que provoca, juntament amb els d'altres espècies, la fauna salvatge a la pagesia de Catalunya. El sindicat valora la tasca dels caçadors però considera necessari que una vegada iniciada la temporada de caça facin un esforç suplementari per controlar la població dels senglars a la comarca, per aturar i prevenir els danys. 

De la mateixa manera, cal que l'Administració actuï amb celeritat i eficàcia a l'hora d'atendre les peticions de la pagesia afectada i que s'apliquin totes les mesures que permet la normativa, així com les previstes al Pla de prevenció dels danys i els riscos originats per la fauna cinegètica 2017-2018 d'Agricultura. Unió de Pagesos recorda que la pagesia afectada per aquests danys pot presentar al Departament d'Agricultura la comunicació de danys perquè hagi constància dels perjudicis, i que el sindicat té a disposició un model de comunicació.

Per al sindicat, en l'aplicació de les mesures previstes cal activar la declaració de l'emergència cinegètica si els danys dels senglars superen els llindars establerts, tal com preveu la normativa, i denuncia que el Departament només la declara en època de veda. En aquest sentit, Unió de Pagesos considera que l'emergència cinegètica hauria de ser vigent mentre els llindars estiguin superats. Per això, va presentar un recurs d'alçada al juliol a la resolució de declaració d'emergència cinegètica de Girona perquè aquesta no deixés de ser vigent durant el període de caça, ja que els llindars de senglars continuen superant el previst a la normativa. L'acció continuada dels senglars en els conreus ja ha provocat que la pagesia de les comarques de Girona hagi deixat de sembrar blat de moro i gira-sòl. Només a tot Girona, entre el 2005 i el 2016 s'han perdut 2.000 hectàrees de blat de moro i 1.800 de gira-sòl per aquests danys.