FESTIVAL MÚSICA ANTIGA

Torra inaugura el 9è Festival de Música Antiga dels Pirineus, que ha arrencat apropant el barroc de Flandes i Catalunya

El concert, produït expressament pel certamen, ha reunit a 200 persones a la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell

Pla general dels integrants de l'Ensemble Flandriae-Pyrenaei, interpretant una de les peces del concert inaugural del Festival de Música Antiga dels Pirineus a la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell, el 5 de juliol de 2019 (Horitzontal).
photo_camera Pla general dels integrants de l'Ensemble Flandriae-Pyrenaei, interpretant una de les peces del concert inaugural del Festival de Música Antiga dels Pirineus a la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell/Albert Lijarcio

La novena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) ha arrencat aquest divendres a la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell amb un concert de producció pròpia que combina peces d'estil barroc de compositors de Flandes i de Catalunya, interpretades per músics de tots dos territoris. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l'encarregat d'inaugurar un certamen que enguany ha programat més de mig centenar de concerts en 36 municipis diferents i sobre el qual ha dit que serveix per demostrar que "els Pirineus també són cultura". En el cas d'aquest primer espectacle, que es repetirà aquest dissabte a Puigcerdà i diumenge a Pesillà de la Ribera (Rosselló), ha estat seguit per prop de 200 persones.

Torra FEMAP

Torra ha destacat que el FeMAP "uneix tots els Pirineus" i sobre el concert inaugural d'aquest divendres ha afirmat que està orgullós de la feina que ha fet l'organització del certamen a l'hora de recuperar la tradició musical catalana, a través de compositors del segle XVIII avui dia poc coneguts com ara Francesc Valls o Pere Rabassa. Per la seva banda, el director artístic i organitzatiu del FeMAP, Josep Maria Dutrèn, ha dit que és un "luxe" poder comptar amb Flandes com a país convidat d'aquesta edició, ja que, ha afegit, és un dels territoris "més creatius" en aquest àmbit.

Mentre, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha explicat durant la seva intervenció a l'acte inaugural del FeMAP que el festival demostra com es poden posar en valor els recursos que té el Pirineu per "generar oportunitats". El seu homòleg a la Pobla de Segur, Marc Baró, ha destacat que l'esdeveniment serveix serveix per a fer de la cultura "un nexe d'unió" al territori pirinenc.

Al concert inaugural s'ha combinat música barroca de Flandes i de Catalunya del segle XVIII, composada en el context històric del Tractat d'Utrech del 1713 i la caiguda de Barcelona davant de les tropes borbòniques, un any més tard. Tot i ser un període convuls, en el qual alguns músics van haver d'exiliar-se, les cançons destaquen per la seva qualitat. El director de l'Ensemble Flandriae-Pyrenaei, Frank Agsteribbe, ha explicat que la seva interpretació suposa una oportunitat per descobrir peces que no s'havien tornat a tocar des d'aquell moment.

Pla general del president de la Generalitat, Quim Torra, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, i altres autoritats a punt d'entrar al concert inaugural del FeMAP, el 5 de juliol de 2019 (Horitzontal).
(Foto: Albert Lijarcio)
El projecte, creat específicament per a l'ocasió i ideat durant la passada edició del FeMAP, reuneix diversos músics flamencs i catalans que formen part de diverses formacions de renom internacional. Un d'ells, Josep Oriol Aymat, destaca l'experiència que suposa tocar amb persones provinents de Flandes, territori amb el qual comparteixen, entre d'altres, el fet que hi conviuen dues llengües diferents. A més, ha explicat que tot i que no han parlat a fons de la situació política catalana, sí que s'ha fet algun comentari en els assajos previs a l'estrena de l'espectacle.

A banda d'interpretar peces dels catalans Valls i Rabassa, el repertori ha inclòs obres de Pierre Van Maldere, Henricus-Jacobus De Croes, Francesc Manalt i Josep-Hector Fiocco. El concert es repetirà aquest dissabte a l’església de Sant Domènec de Puigcerdà i diumenge a la de les Santes Hòsties de Pesillà de la Ribera, a la Catalunya del Nord. A més, aquesta producció viatjarà a Anvers el proper mes de novembre i a Namur el 2020.

A més de l'espectacle inaugural, Flandes serà present en una tercera part dels 53 concerts programats, ja que és el país convidat d'enguany al FeMAP. La novena edició del festival s'allargarà fins al proper 25 d'agost i es durà a terme a 36 municipis de nou comarques pirinenques, entre ells per primer cop Camprodon, a més d'Andorra i el Rosselló. Algunes de les actuacions més destacades són la que realitzarà a Tremp, Riner i la Seu d'Urgell el Cor de Cambra del Palau de la música juntament amb La Caravaggia o la interpretació d''Epistulae ad Sagittarium', a càrrec d'Ensemble o Vos Omnes, la qual es podrà veure a Berga i Salàs de Pallars.

Durant els dies de certamen també es programa el FeMAP social, el qual fa arribar la música a diversos col·lectius vulnerables amb concerts que tenen lloc en centres de salut mental o residències de gent gran, entre d'altres. El pressupost d'aquesta novena edició és de 480.000 euros, dels quals 110.000 els assumeix la Generalitat. Per la seva banda, el govern de Flandes i aporta 65.000 euros i les diputacions de Barcelona, Girona i Lleida també hi contribueixen econòmicament.

comentaris