16.10.2021 |
Viure als Pirineus

Tardà: "No hi ha solució espanyola als problemes de Catalunya"

El cap de llista d'Esquerra Republicana a les eleccions al Congrés, Gabriel Rufián, va afirmar ahir al vespre, en un acte de campanya celebrat a la Sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell, davant de 160 assistents, que "hem de dir a aquells que volen canviar la Constitució que no ho podran fer, perquè, entre d'altres moltes coses, per fer-ho, cal una dreta democràtica i una esquerra valenta. Nosaltres sí que podem fer-ho. Perquè nosaltres hem guanyat i hem de dir a aquells que estan acostumats a guanyar que aquest cop han perdut. Som República".

IMG_20151206_191629
Els republicans han omplert la Sala Sent Domènec de la Seu.
Tardà: "No hi ha solució espanyola als problemes de Catalunya"
En el dia de la Constitució espanyola, Rufián va recordar que "els diputats de Ciutadans van sortir corrent del Parlament quan s'havia de condemnar el franquisme. La seva proposta és el contracte únic i l'anticatalanisme. Saben que fer independentisme en castellà reflecteix la seva derrota'. També s'ha referit a 'un PSC, cada cop menys socialista i menys català,liderat per Chacón, que va marxar cap a Miami després de la victòria de Rajoy".
 
En segon lloc, la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, va criticar "el paper d'un Tribunal Constitucional que ha estat la porta del darrera per restar garanties democràtiques, que ha retallat Estatuts i ens ha deixat sense instruments democràtics per ajudar els qui més pateixen". Rovira va insistir en què "defensem el vot del 27S, i la millor manera de fer-ho és arribar a un acord que permeti implementar el mandat democràtic que tenim". La secretària general d'Esquerra Republicana va defensar que "en aquest acord hi volem tots els independentistes, no ens en sobra ningú". "Aquest gran acord ha de representar aquesta transversalitat', ha reblat. Rovira ha avançat que 'no participarem a cap comissió al Congrés per debatre sobre com serà la nova Constitució espanyola, no és el nostre objectiu. El nostre objectiu és obrir les portes per donar pas a un procés constituent a Catalunya on hi càpiga tothom".
 
Per la seva banda, el número dos al Congrés per Barcelona, Joan Tardà, va explicar que "quan el republicanisme ha avançat el país se n'ha sortit". En aquest sentit, va recordar que "Francesc Macià va ser un home tan generós que va ser capaç el 1930 de pactar amb Niceto Alcalá -Zamora. Va ser capaç de pactar amb persones que havien participat en governs monàrquics que havien reprimit el poble, perquè hi havia un objectiu tan important com la construcció de la República". Tardà va reivindicar així la responsabilitat del republicanisme: "Ara treballem per un altre pacte per tal que hi hagi un Govern per iniciar el procés constituent, per acabar proclamant la República". Per últim, va fer una crida a a les urnes el 20D: "No n'hi ha prou amb guanyar a casa, ara toca guanyar fora, perquè no hi ha solució espanyola als problemes de Catalunya".
 
El cap de llista per Lleida al Congrés, Xavier Eritja, al seu torn, va assegurar que "anar a Madrid és una nova oportunitat de fer d'altaveu del procés d'independència". Segons Eritja, "hem d'anar com a República per negociar d'igual a igual. Si no hi anem nosaltres, els partits no independentistes aniran al Congrés i el Senat a explicar que el procés d'independència s'ha acabat".
 
Per últim, la candidata número 2 al Congrés per Lleida, Carme Lostao, va manifestar que "el 27S vam creuar una porta sense retorn, no hi ha volta enrere, vam començar el procés de desconnexió, deixant de ser súbdits per passar a ser ciutadans".

Tardà: "No hi ha solució espanyola als problemes de Catalunya"
Comentarios