09.12.2022 |
Viure als Pirineus

INFRAESTRUCTURES

Talls intermitents a la C-14 per les obres de construcció del Túnel de Tresponts

Els talls intermitents tindran lloc des del dia 30 de gener al 30 de març i es produiran de dilluns a dijous de 8h a 18h i divendres de 8 a 15h.

Túnel de Tresponts Foto Sergi Franch
Imatge del Congost de Tresponts. Foto: Sergi Franch
Talls intermitents a la C-14 per les obres de construcció del Túnel de Tresponts

L’Ajuntament d’Organyà ha informat que des del dia 30 de gener al 30 de març es produiran talls intermitents a la carretera C-14, entre els punts quilomètrics 163 i 166. Els talls seran d’un carril i es donarà pas alternatiu amb senyalització fixa o mòbil com a conseqüència dels treballs de moviments de terres a les embocadures del nou Túnel dels Tresponts. També es durà a terme la instal·lació de malles de protecció de talussos i execució de la nova obra de drenatge transversal. Els talls intermitents per al pas de vehicles es produiran de dilluns a dijous de 8h a 18h i divendres de 8 a 15h.

 Una obra en marxa

El passat mes de desembre ja va tenir lloc a l’Ajuntament d’Organyà la primera sessió de la Comissió de Seguiment de les obres de condicionament i millora de traçat de la C-14 entre Organyà i Montant de Tost, que inclouen la construcció del nou túnel de Tresponts. A la reunió, on hi participava el secretari de Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ricard Font, el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, l'alcalde de la Seu i aleshores diputat al Parlament de Catalunya, Albert Batalla, alcaldes de la comarca i representants veïnals del territori, així com tècnics de la direcció de l’obra, es van presentar els objectius i el funcionament de comissió per poder fer el seguiment de l‘obra i intercanviar informació entre els diferents actors. A la reunió també es van explicarels aspectes principals de l’actuació prevista i el pla de treballs.

Pressupost de 35’4 milions d’euros

El Departament de Territori i Sostenibilitat del Govern de la Generalitat va adjudicar el juliol passat les obres de condicionament i millora de la seguretat a la carretera C-14 a l’altura d’Organyà, per un import de 35,4 milions d’euros. L’actuació inclou la construcció d’un nou túnel per evitar un tram del congost de Tres Ponts, a la vall del riu Segre, a l’Alt Urgell, així com també l’eixamplament de la calçada en els trams contigus. Està previst que les obres tinguin un termini d’execució de 36 mesos. L’actuació permetrà enfortir la cohesió territorial del país, millorar la permeabilitat amb l’Alt Pirineu i la seguretat d’aquesta carretera.

L’actuació abasta un tram de prop de 3 quilòmetres,  entre la sortida del nucli d’Organyà i el túnel existent del Montant del Tost, just abans de la intersecció amb la carretera LV-4001. La calçada s’ampliarà fins als 10 metres d’amplada, amb dos carrils, un per sentit, de 3,5 metres i  vorals d’ 1,5 metres, per millorar la seguretat en tot aquest tram.

La singularitat orogràfica d’aquesta àrea fa difícil l’encaix de l’eixamplament de la plataforma. Per solucionar-ho, s’aprofitarà el costat de la via més proper al riu, i es construiran un mur d’escullera de 100 metres de longitud per 1,5 metres d’ample,  i cinc trams de voladissos de 2 metres d’ample com a màxim, per allargar la secció. A més, a uns 400 metres de l’inici del tram objecte de l’actuació, a la banda més propera a Organyà, s’eixamplarà la calçada d’un túnel existent de 51,5 metres de longitud, per adaptar-lo a la resta de la plataforma. La nova secció serà de 11,60 metres d’ample per 7,60 metres d’altura.

Un nou túnel d’1,3 km

L’estructura principal de l’obra és un nou túnel d’1,3 quilòmetres de longitud, que es construirà per millorar el traçat de la carretera existent, i evitar el pas per un tram especialment sinuós del congost de Tres Ponts. La secció del túnel serà de 12,60 metres d’ample per 7,90 metres d’altura, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres d’amplada, un per sentit, una mitjana d’1 metre, voreres d’1,05 metres i vorals d’1,25 metres. A més, es construiran dues galeries d’evacuació, de 4,10 metres d’ample i 3,80 metres d’altura, amb sortida a la carretera existent que quedarà tancada al trànsit. S’habilitaran sortides des del túnel a la galeria d’emergència cada 250 metres, aproximadament.

Talls intermitents a la C-14 per les obres de construcció del Túnel de Tresponts
Comentarios