SOLIDARITAT

Sor Lucia Caram omple Sant Domènec de la Seu, en la presentació d' “Invulnerables” contra la pobresa infantil

La monja, coneguda per la seva tasca de suport a la infància i els desfavorits, va denunciar públicament el cas d’una dona de 83 anys que va acudir al convent de les dominiques de Santa Clara de Manresa (Bages) per demanar ajuda després de passar tres dies sense menjar per no aconseguir la pensió.

Sor Lucia Caram a la Seu Invulnerables 2
photo_camera Sor Lucia Caram va omplir la Sala de Cultura de Sant Domènec de la Seu/Joan Locubiche

La Sala de Cultura de Sant Domènec de la Seu d’Urgell es va omplir ahir, de gom a gom, per escoltar Sor Lucia Caram, en l’acte de presentació del projecte #Invulnerables, de lluita contra la pobresa infantil. La conferència va ser presentat per Pere Mentruit, representant de les Penyes del Barça, en nom de la Fundació del FC Barcelona.

A l’acte, Sor Lucia Caram va explicar amb tot detall situacions reals de vulnerabilitat que pateixen els infants i les seves famílies. En aquest sentit va detallar el cas, que ella mateixa va revelar en el seu perfil de Twitter, d’una dona de 83 anys que va acudir al convent de les dominiques de Santa Clara de Manresa (Bages) per demanar ajuda després de passar tres dies sense menjar per no aconseguir la pensió. Sor Lucía Caram va explicar que l’anciana, que viu sola en un petit pis del barri d’Escodines de Manresa, va anar al convent i va demanar, avergonyida, “una mica de llet i pa” perquè portava tres dies sense menjar. La monja argentina establerta a Catalunya va explicar ahir a la Seu d’Urgell que la dona, que té una filla que viu a Almeria, ha de malviure amb 380 euros al mes i que “no cobra pensió perquè, tot i que ha treballat tota la seva vida, no ha cotitzat” i només cobra una ajuda social mínima. Caram va lamentar que, malauradament, aquest només és un cas d’una situació de pobresa que pateixen moltes persones grans “que realment ho estan passant malament”. Segons la religiosa, es donen molts casos com els d’aquesta dona que no transcendeixen mediàticament i que “es troben en absoluta indefensió” .

#Invulnerables, projecte per lluitar contra la pobresa infantil

#Invulnerables és un programa que es dirigeix a infants que viuen en contextos de vulnerabilitat i les seves famílies. Aquesta intervenció, que ha de donar resposta a les necessitats bàsiques no cobertes, ofereix acompanyament i suport integral a la família, com també orientació a pares i mares, per promoure la igualtat d’oportunitats.

El projecte s’està desplegant a vuit localitats catalanes, d’acord amb l’equilibri territorial i dels resultats dels indicadors territorials de risc de pobresa i exclusió social: indicadors de renda, de desocupació, de protecció social i de demografia. Els territoris on es porta a terme #Invulnerables són Manresa, Figueres, Manlleu, Lloret de Mar, el Vendrell, Tortosa, Salt i el barri de la Mariola de Lleida.

#Invulnerables té com a finalitat potenciar la col·laboració publicoprivada perquè esdevingui un element essencial a l’hora de donar resposta a les necessitats que es manifesten a la societat actual, cada cop més polaritzada i dual. Es vol convertir en una eina per lluitar contra la pobresa amb mesures de caràcter transversal i coordinades entre tots els agents implicats, i que busquin l’equilibri entre les estratègies de caràcter pal·liatiu i les estructurals.

La xerrada de Sor Lucia Caram, organitzada per les Regidories de Solidaritat i Cooperació i de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, també va servir per presentar l’exposició de  fotografies #Invulnerables ‘Tot és possible’ que es troba situada a l’absis de la mateixa sala Sant Domènec. Aquesta mostra també es podrà visitar del 7 al 16 de març al vestíbul del centre cultural Les Monges de la Seu d'Urgell.

El somni dels infants

‘Tot és possible’ és un recull d’imatges fotogràfiques dels fotògrafs Sunsi Albets, Joan Locubiche, Víctor López i Rubén Quintas que mostren els somnis d’infants en situació de vulnerabilitat que són beneficiaris del programa impulsat per les Fundació FC Barcelona, l’Obra social La Caixa, la Fundació Rosa Oriol i la Generalitat de Catalunya.