01.12.2021 |
Viure als Pirineus

MUNICIPIS

La Seu rememora la figura de Companys i inaugura una escultura en el 81è aniversari del seu afusellament

L'alcalde Francesc Viaplana destaca que la figura del 123è president de la Generalitat simbolitza els valors de "llibertat i justícia"
L'alcalde Francesc Viaplana amb l'autor de l'escultura, Ernest Altés / Albert Lijarcio
L'alcalde Francesc Viaplana amb l'autor de l'escultura, Ernest Altés / Albert Lijarcio
La Seu rememora la figura de Companys i inaugura una escultura en el 81è aniversari del seu afusellament

La Seu d'Urgell s'ha sumat als actes en record del 123è president de la Generalitat Lluís Companys, coincidint amb el 81è aniversari del seu afusellament a mans de les tropes franquistes. Aquest divendres s'ha inaugurat una escultura per homenatjar-lo, la qual està ubicada a la rotonda de la plaça de les Monges, al centre de la capital alturgellenca. La peça, de caire abstracte i que conté un bloc de pedra tallat en quatre parts i un enreixat de vuit barrots forjats de ferro, és obra de l'escultor cerdà Ernest Altés. En l'acte d'inauguració, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha destacat que la ciutat "devia aquest monument" a Companys, pel fet que al voltant de la seva figura hi ha tot un simbolisme de "llibertat i justícia".

Pla curt de l'escultura instal·lada a la rotonda de la plaça de les Monges de la Seu d'Urgell en homenatge al president Companys. Imatge del 15 d'octubre de 2021. (Horitzontal)(Foto: L'escultura instal·lada a la rotonda de la plaça de les Monges de la Seu d'Urgell en homenatge al president Companys / Albert Lijarcio)

Viaplana ha explicat que el lloc triat per ubicar l'escultura té també el simbolisme del que va passar l'1-O a la Seu d'Urgell, ja que en aquest punt hi havia "l'últim col·legi que va estar obert i on tothom es va congregar a defensar les urnes". L'alcalde de la capital alturgellenca també ha lloat l'obra de govern de Companys, tot destacant que va ser "molt activa" i "renovadora".

Sobre la peça, l'alcalde s'ha mostrat entusiasmat amb el treball dut a terme per Ernest Altés i ha lloat la seva implicació en el projecte. També ha recordat que la proposta del monument rau en una moció presentada pel grup municipal d'ERC l'any 2016, tot i que també al 2000 es va presentar un altra de forma conjunta entre la formació republicana i la convergent, totes dues a l'oposició en aquell moment.

Pla general on es veu l'escultura en homenatge al president Companys instal·lada a la Seu d'Urgell i part dels assistents a l'acte d'inauguració aplaudint després de cantar Els Segadors. Imatge del 15 d'octubre de 2021. (Horitzontal)
(Foto: L'escultura en homenatge al president Companys instal·lada a la Seu d'Urgell i part dels assistents a l'acte d'inauguració / Albert Lijarcio)

L'autor de l'escultura ha explicat que la creació vol mostrar que "les presons no van aconseguir doblegar la fermesa de les conviccions del president Companys". El bloc de pedra s'ha extret de la Guàrdia d'Ares, a les Valls d'Aguilar (Alt Urgell), i ha estat triat per la seva tonalitat vermella, la qual s'assimila amb el color de les quatre barres de la bandera catalana. Mentre, els vuit ferros simbolitzen les setze vegades que va estar empresonat.

Companys va néixer al Tarròs (Urgell) l'any 1882 i va presidir la Generalitat de Catalunya entre l'11 de març de 1936 i el 15 d'octubre de 1940, quan va ser assassinat per un pilot d'afusellament al Castell de Montjuïc. L'agost del mateix any havia estat capturat a França pel règim nazi, que el va lliurar a les autoritats franquistes.

Pla general del president Pere Aragonès acompanyat de Laura Borràs i Ada Colau en l'ofrena  a Companys al castell de montjuïc el 15 d'octubre del 2021 (horitzontal)
(Foto: El president Pere Aragonès acompanyat de Laura Borràs i Ada Colau en l'ofrena  a Companys al castell de Montjuïc /Jordi Bedmar)

Aragonès avisa que els motius del feixisme per afusellar Companys es mantenen avui amb els "atacs" contra Catalunya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat que els "motius de fons" que van portar el feixisme a atacar les institucions catalanes i afusellar el president Lluís Companys segueixen encara avui, amb els "atacs" contra Catalunya i qui en vol la màxima llibertat i justícia social. Durant la declaració institucional al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, en motiu de l'aniversari de l'assassinat de Companys, Aragonès també ha afirmat que la "cadena històrica institucional" aguanta des de l'afusellament fins avui dia, 81 anys després. El president ha apuntat que Espanya ha intentat la "repressió" amb "diferents onades", i n'ha posat com a exemple la sentència del Tribunal de Comptes d'ahir.

Aragonès ha aprofitat per tornar a demanar una llei d'amnistia per posar "fi" a tota la "repressió" que afecta tant les persones vinculades a l'acció exterior del Govern, com a la resta de represaliades a l'exili o també a l'interior.

La Seu rememora la figura de Companys i inaugura una escultura en el 81è aniversari del seu afusellament
Comentarios
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad