SOCIOSANITARI

L'Hospital de la Seu reformarà la segona i tercera planta de la residència amb els fons Next Generation

Les obres tenen un pressupost de 2.257.412'51 euros, es licitaran abans d’acabar l’any i el termini d'execució s'estima en 26 mesos.
Planta sociosanitària de l'Hospital de la Seu 1
photo_camera Planta sociosanitària de l'Hospital de la Seu d'Urgell / FS

La Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell ja ha enllestit la redacció del projecte tècnic de reforma del centre sociosanitari i de la residència assistida de l'hospital. La Junta del Patronat va acordar presentar-lo a la Generalitat, dins el termini previst, amb l'objectiu de rebre el finançament necessari per a la seva execució.

Es tracta d'una ambiciosa reforma interior de part de l'edifici que permetrà augmentar considerablement les places de residència per a gent gran, tant assistides com residencial i sociosanitàries. Actualment el centre disposa de 14 places de residència assistida i 30 places a la unitat sociosanitària (17 a la segona planta i 13 a la tercera planta), que en el seu conjunt sumen un total de 44 places. Amb la programada reforma es passarà de les 44 actuals a 53 noves places, desglossades de la següent manera: 23 places de residència assistida i 30 places per a malalts convalescents (sociosanitari). El pressupost de les obres ascendeix a 2.257.412'51 euros i es licitaran abans d’acabar l’any.

Centre de Dia de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell
Centre de Dia de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell /FSH

Per l'alcalde de la Seu d'Urgell i President de la Fundació Sant Hospital, Francesc Viaplana"aquestes són unes obres molt necessàries, que ara podem impulsar gràcies al finançament dels fons europeus Next Generation, i que comportaran un augment de places residencials important, però encara insuficient per la demanda i les necessitats de la nostra ciutat". Viaplana ha volgut destacar "la millora dels espais i la confortabilitat que suposarà l'obra per als usuaris, les famílies i els professionals".

Una reforma integral

Les obres de reforma consisteixen en la construcció de banys adaptats a les habitacions del centre sociosanitari i la residència, el canvi d’ubicació de l’hospital de dia i l’adequació de diversos despatxos mèdics en el què ara són habitacions. A més es renovarà també tots els revestiments interiors (paviments, fals sostre i revestiments verticals) i equipament fixe (mobiliari, cuines, zones brutes).

Les habitacions de la planta segona actualment no tenen el bany adaptat, o bé no en tenen, i han de fer ús d’un bany comunitari situat a l'ala 2 de l'edifici. A la planta tercera, totes les habitacions tenen un bany compartit. Es tracta d’una situació que dificulta l’estada dels interns, que afecta a la seva dignitat i que dificulta el funcionament dels professionals, han apuntat els responsables municipals. Per altra banda, a la planta segona, actualment no existeix cap espai d’ús comú o polivalent, per a realitzar activitats de formació o lleure, per a descansar o bé per a reunir-se amb els familiars.

Reforma interior hospital
Reforma interior hospital

Les obres permetran fer una adequació funcional a tots els espais i dotar-los de més confort. Les habitacions seran adaptades i tindran totes banys adaptats. Es disposarà d’espais de trobada i lleure a les dues plantes, tant per als interns com per als familiars, on hi haurà petits offices per a la preparació o adequació d’àpats. També l’equip de professionals del centre disposaran d’espais i equipaments adaptats a les necessitats actuals, cosa que també repercutirà en una millor qualitat assistencial. Per altra banda, a l'ala 1 de la planta tercera, es contempla poder ubicar-hi en el futur una unitat convivencial que pugui tenir un funcionament autònom.

Reorganització dels espais

Les obres de reforma a l'edifici de l'actual Hospital de la Seu d'Urgell preveuen la reorganització dels espais i les places d'atenció habilitades de la manera següent:

Planta segona: Ala 1 Centre sociosanitari (22 places de sociosanitari); Ala 2 Hospital de dia (12 places amb butaques de tractament; Despatxos equip mèdic ( 16 llocs de treball). Sala de reunions.

Planta sociosanitària de l'Hospital de la Seu 2
Planta sociosanitària de l'Hospital de la Seu d'Urgell / FS

Planta tercera: Ala 1 Residència assistida (7 places); Ala 2 Residència assistida (13 places); Ala 3 Llarga estada-perfil residencial (8 places - 4 habitacions dobles per a persones de llarga estada); Residència assistida (3 places - 3 habitacions individuals)

Dos anys d'obres

El període d'execució de l'obra s'estima en 26 mesos. Aquest termini s’ha fixat considerant el volum de les unitats d’obra que cal executar, el rendiment dels elements introduïts per a la construcció de l’obra i els possibles imprevistos, de caire menor, que puguin presentar-se.

Nova residència a l'Horta del Valira

El passat 27 de juliol va tenir lloc a la sala d’actes de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell el lliurament de les 3.792 signatures que va recollir la Plataforma Pro Residència per a la Seu i comarca per demanar la construcció d’equipaments residencials d’iniciativa pública necessaris per a la gent gran de la ciutat i de l'Alt Urgell. L’objectiu de la recollida i posterior lliurament d’aquestes signatures és, tal i com van manifestar des d’aquesta Plataforma és “que la Corporació municipal consideri la urgència i la necessitat d’aquesta qüestió i prioritzi al màxim les tramitacions per a la seva consecució”.

Lliurament signatures pro residència pública a la Seu-3
Lliurament de les signatures pro residència pública a la Seu d'Urgell / laseu.cat

L’alcalde urgellenc, Francesc Viaplana, va agraïir la feina realitzada per la Plataforma Pro Residència Pública “per poder aconseguir aquest equipament que tanta falta ens fa, i que tant l’equip de govern com els grups municipals a l’oposició compartim aquesta prioritat per a poder pal·liar aquesta necessitat de places públiques per la nostra gent gran”. Viaplana va afegir que “aquestes 3.792 signatures que ens han fet arribar ens ajudaran per evidenciar aquesta necessitat davant de la Generalitat de Catalunya, i que ja hem traslladat en més d’una ocasió”L'alcalde de la Seu d'Urgell també va avançar que “de cara a la propera convocatòria dels Fons Next Generation, presentarem el projecte per a poder construir l’equipament residencial per a la gent gran a l’Horta del Valira”.