CRISI CORONAVIRUS

La Seu recupera el mercat setmanal amb una quinzena de parades i amb mesures de seguretat

Els clients que s'han dirigit al passeig Joan Brudieu han pogut adquirir productes d'alimentació o de planter d'horta
Pla general de diversos compradors equipats amb mascareta al costat d'una parada de fruites i verdures del mercat setmanal de la Seu d'Urgell. Imatge del 28 d'abril de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Compradors equipats amb mascareta al costat d'una parada de fruites i verdures a la Seu/Albert Lijarcio

El mercat setmanal de la Seu d'Urgell ha reobert aquest dimarts en un nou emplaçament de la ciutat, el passeig Joan Brudieu. L'objectiu d'aquest canvi és el de poder acomplir millor amb el distanciament social necessari en aquest context de crisi sanitària de la covid-19, motiu pel qual s'ha decidit que temporalment no s'instal·li a l'entorn del carrer Major com és habitual. La majoria de la quinzena de parades que hi havia eren de diversos productes d'alimentació, com ara fruites i verdures, oli, embotits o bacallà, entre d'altres. Tot i això, també està permesa la venda de begudes, productes higiènics, d'alimentació animal o planter d'horta, que els clients han pogut adquirir respectant en tot moment les mesures de seguretat.

Pla americà d'un paradista de fruites i verdures del mercat de la Seu d'Urgell mentre despatxa a un client complint amb les mesures de seguretat per evitar la propagació de la covid-19. Imatge del 28 d'abril de 2020 (Horitzontal).

Foto:Albert Lijarcio

Les parades instal·lades entre la zona central del passeig Joan Brudieu i una de les calçades laterals estaven separades per una distància de més de dos metres a tots dos costats i de sis en la part en què quedaven enfrontades. Mentre, els clients havien de fer cua respectant també la separació requerida i només tocar els productes amb guants d'un sol ús facilitats pel venedor. Pel que fa a l'espai, s'ha definit prèviament un perímetre mitjançant la col·locació de cintes i tanques, per tal de regular-ne l'accés i que aquest només es pogués fer per determinats punts.

Un dels paradistes de fruites i verdures, Manuel Martínez, ha explicat que aquest dimarts era el primer dia que tornava a vendre els seus productes al mercat i que, progressivament, tornarà a anar als de Torrefarrera (Segrià), Agramunt (Urgell), la Pobla de Segur (Pallars Jussà), Vilanova del Camí (Anoia) o Lleida. En aquest sentit, ha valorat la reobertura com una notícia "extraordinària" i ha destacat el respecte que ha trobat per part de la gent en el compliment de les mesures preventives.

Per la seva banda, Antonio Martínez, que comercialitza bacallà i d'altres productes d'aquest tipus, ha dit que el seu únic canal de venda són els mercats i que, per tant, necessitava que es tornessin a obrir per fer "rodar" el seu gènere. En el seu cas, a banda d'acudir a la capital alturgellenca també munta parada habitualment a Almenar (Segrià), Organyà (Alt Urgell) i Tàrrega. A més, també ha notat com els seus clients esperaven a distància el seu torn.

Des de l'Ajuntament de la Seu s'han establert unes franges horàries per poder entrar a l'espai del mercat. Així, des de les vuit del matí i fins a les 10.30 hores ha estat el torn de les persones majors de 55 anys. Mentre, les dues hores posteriors s'han destinat a les que tenen entre 35 i 54 anys i, finalment, els menors de 34 havien d'anar entre les 12.30 hores i les dues del migdia.

comentaris