27.10.2021 |
Viure als Pirineus

MUNICIPIS

La Seu d'Urgell instal·la una escultura al centre de la ciutat a la memòria del president Lluís Companys

L'escultura és obra de l'artista Ernest Altés i la seva inauguració tindrà lloc aquest divendres, commemoració del 81è aniversari de l'afusellament del MH President Lluís Companys.
Ernest Altés Escultura Lluís Companys
L'escultor Ernest Altés enllestint la ubicació de la escultura al centre de la Seu / FS
La Seu d'Urgell instal·la una escultura al centre de la ciutat a la memòria del president Lluís Companys

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell inaugurarà aquest divendres 15 d'octubre una escultura, al centre de la ciutat, dedicada a la memòria del MH President Lluís Companys. L'escultura, obra del reconegut escultor Ernest Altés, s'ubicarà a la rotonda del carrer Sant Ot, just davant de la plaça de Les Monges. L'acte, que tindrà lloc el mateix dia que es complirà 81 anys de l'afusellament del president Companys, serà presidit per l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana.

Escultura Lluís Companys la Seu

(Esbòs de l'escultura d'homenatge a Lluís Companys a la Seu d'Urgell, obra d'Ernest Altés / RÀDIO SEU)

L'autor

Ernest Altés (Vic,1956). Comença a fer formes i volums a l’edat de deu anys i des d’en fa quaranta, s’hi dedica professionalment. La seva formació acadèmica s’inicia a les escoles Massana i Llotja de Barcelona i a Belles Arts d’Olot on estudia la tècnica del gravat. Paral·lelament, amb qui aprèn veritablement és amb els forjadors, calderers i picapedrers de qui entén la manera de treballar els materials. Ha exposat, individual o col·lectivament a diversos països del món, ha publicat diversos llibres i articles, i ha participat com a ponent a Simpòsiums d‘escultura i arquitectura. A dia d’avui té 28 escultures públiques a Catalunya, Andorra, França, Espanya i Alemanya i realitza guardons per entitats.

Escultura Lluís Companys a la Seu(Foto: L'escultor Ernest Altés enllestint la ubicació de la escultura al centre de la Seu / FS)

El president Companys

El Molt Honorable Lluís Companys (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), president de la Generalitat de Catalunya, moria afusellat el 15 d'octubre de 1940. Va ser detingut a l'exili a Ar Baol-Skoubleg (Bretanya) després de passar per Perpinyà i París on treballava per mantenir la Generalitat.

Va morir afusellat el 15 d'octubre, al castell de Montjuïc, com a president de la Generalitat de Catalunya.  l'Estat espanyol encara no ha realitzat l'anul·lació del judici sumaríssim contra Lluís Companys per la seva nul·litat de ple dret per il·legalitats.

Poc abans de morir, escrivia la seva darrera carta a Carme Ballester: ""Me sento serè i tranquil. És Déu que ha posat les coses i les decisions per donar-me aquest destí i m'omple d'una serenitat extraordinària. Li dono les gràcies puix havent tots de fer el mateix camí, m'ha reservat una fi tan hermosa, per Catalunya i els meus ideals, que revaloritza la meva humil persona. Tu que m'estimes i has d'estimar doncs el record que pugui deixar, has de comprendre això. No admetis, doncs, condols, ni ploris. Aixeca el cap. Aquesta mort, que afrontaré plàcidament i serenament, dignifica. Vida meva, moriré estimant-te. El teu retrat el portaré amb mi. I el darrer pensament serà per tu i els meus fills, amb l'amor a Catalunya. Te besa, el teu espòs, Lluís."

La Seu d'Urgell instal·la una escultura al centre de la ciutat a la memòria del president Lluís Companys
Comentarios