MUNICIPIS

La Seu d'Urgell aprova el pressupost per unanimitat de tots els grups municipals

El consistori prioritza l'ajuda a persones vulnerables, els estudis d'INEFC, l'accés a l'habitatge i la residència
signatura acord pressupost amb Compromís per la Seu-Òscar Ordeig
photo_camera Jordi Fàbrega, Francesc Viaplana i Òscar Ordeig signant l'acord de pressupost per al 2021/laseu.cat

El ple l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, celebrat aquest dilluns de manera telemàtica, ha aprovat el pressupost del 2021 per unanimitat dels disset regidors de tots els grups municipals amb representació al consistori. Els comptes ascendeixen a gairebé 15 milions d'euros, tot i que l'import consolidat arriba als 18,6 incloent-hi la partida de gairebé 2 milions destinada a Habitatge i Urbanisme la Seu (HIULS), la d'1,6 per al Parc del Segre (1.608.519 euros) i els poc més de 60.000 euros en el cas de Turisme Seu. La voluntat ha estat la de prioritzar, entre d'altres, l'ajuda a les persones més vulnerables, els futurs estudis d'INEFC, l'accés a l'habitatge i la residència i/o pisos assistits per a la gent gran, a més de millores urbanístiques.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha titllat l'acord "d'històric" i ha dit que "el vot unànime demostra que aquests són els millors pressupostos possibles per a fer front a la crisi econòmica i social derivada de la covid-19" que pateix la ciutat. En aquest sentit, ha destacat l'increment "de les partides destinades a serveis socials, habitatge, educació i reactivació econòmica, en detriment de les despeses en òrgans de govern, dietes, activitats protocol·làries i aportacions a grups municipals, així com les activitats festives".

Fàbrega també ha ressaltat l'aposta dels comptes "per les inversions fonamentals pel futur de la ciutat" i ha agraït als dos grups de l'oposició, Compromís X la Seu i la CUP, "voler treballar per aquest gran pacte de ciutat". En aquest sentit, l'alcalde ha dit que tot plegat demostra "la bona feina realitzada per l'equip de govern en la gestió de la crisi provocada per la pandèmia i en els mateixos pressupostos", sobre els quals ha insistir que "han d'ajudar a fer front a les situacions de vulnerabilitat associades i a la reactivació econòmica de la Seu”.

Mentre, el vicealcalde Francesc Viaplana també ha mostrat la seva "satisfacció" pel pacte assolit amb tots els grups municipals i ha subratllat que la prioritat dels comptes ha estat "ajudar a la gent" i al teixit empresarial de la capital alturgellenca. Així, ha explicat que s'han rebaixat al màxim les activitats del segon semestre de l'any per aconseguir disponibilitat pressupostària a 1 de gener de 2021. D'aquesta manera, els recursos aniran a parar a dues bosses: una de 100.000 euros per ajuts socials associats a la covid-19 i una altra del mateix import en subvencions directes als sectors més afectats pel tancament produït a la segona onada de la pandèmia.

Francesc Viaplana-presentació Pressupost 2021
(Foto: El vicealcalde Francesc Viaplana presentant els pressupostos per al 2021/laseu.cat)

Viaplana ha afegit que aquestes dues bosses són ampliables, un cop es disposi de la liquidació del pressupost de l'any 2020 i es pugui incorporar el romanent de tresoreria. El regidor d'Hisenda ha avançat que també s'incrementa la partida adreçada a Educació en gairebé 40.000 euros. Mentre, per escoles i llar d'infants s'ha programat una partida per inversions de 30.000 euros i també s'iniciarà el projecte 'Educadors de Carrer', el qual s'ha prioritzat davant la situació actual.

Quant a les inversions, els principals projectes són el concurs d'obres i el projecte de l'edifici docent d'INEFC, amb mig milió d'euros; el de la residència o pisos assistits per a la gent gran, també amb 500.000 euros; les partides adreçades a habitatge social i/o assequible (amb 510.000 euros); l'arranjament del carrer Major i Lluís de Sabater (313.000€); la rehabilitació de la Biblioteca Sant Agustí (205.000€); un partida que va lligada a una subvenció del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) conjunta amb l'ampliació i millora del pàrquing d'autocaravanes; i 300.000 euros adreçats al Pla de Mobilitat, el qual inclou el projecte de camins escolars.

signatura acord pressupost 2021 amb CUP-Xènia Antona(Foto: Signatura de l'acord de pressupost 2021 amb Xènia Antona de la CUP/laseu.cat)

El pressupost per al 2021 també preveu la instal·lació de punts d'electricitat i millora de l'equip de so al carrer Major, el seguiment arqueològic de les restes medievals trobades al Pati de les Monges i la creació de l'espai de dol perinatal al cementiri. Altres inversions importants són la rehabilitació de la tercera planta del centre cívic El Passeig (120.000 euros), la compra d'uns terrenys per aparcaments a Castellciutat i l'adequació d'un altre espai per a estacionar vehicles en aquest mateix nucli (72.000 euros), i l'aportació de 40.200 euros al projecte Camina Pirineus per fer la passera al riu Valira.