MUNICIPIS

La Seu d'Urgell aprova un pressupost de més de 34 MEUR amb els vots favorables de Compromís, ERC i la CUP

El ple s'ha celebrat aquest dimarts, després d'ajornar-se el 28 de desembre perquè dos grups no tenien la documentació completa.
Ple pressupost 2024-Ajuntament de la Seu 1
photo_camera El Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat el pressupost del 2024 / laseu.cat

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dimarts els pressupostos municipals de 2024, que inclou també Habitatge i Urbanisme La Seu (HIULS), Parc del Segre i Turisme Seu, i que ascendeix a 34.275.086,45€, dels quals prop de 16M€ es destinaran a inversions. Els comptes han rebut el vot a favor dels tres regidors d'ERC, que se sumen als vuit de Compromís X La Seu, que governa amb minoria, i els dos de la CUP amb qui havien arribat a un acord a finals de desembre. Mentre, els quatre representants de Junts per la Seu hi han votat en contra. El ple s'ha celebrat aquest dimarts, després que el 28 de desembre passat quedés ajornat perquè dos dels grups de l'oposició (ERC i Junts) van al·legar que no tenien la proposta definitiva que se sotmetia a debat i aprovació. Els comptes, a proposta d'ERC, incorporen, entre d'altres, una partida per rehabilitar l'edifici dels antics jutjats per ubicar-hi el Centre de Formació d'Adults.

L’alcalde de la Seu, Joan Barrera, ha manifestat al respecte que “volem mostrar la nostra satisfacció per l’aprovació d’aquest pressupost que ha tingut la generositat dels grups municipals de la CUP i d’ERC, i que suposa un canvi de les polítiques municipals amb una atenció molt especial pel que fa la sensibilitat social, a la gent gran amb la nova residència, a l’habitatge i a la joventut”.

Ple pressupost 2024-Ajuntament de la Seu-2
El Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat el pressupost del 2024 / laseu.cat

ERC aconsegueix incorporar les seves peticions al pressupost 

ERC ha aconseguit incorporar les seves peticions al pressupost, després de la negociació dels darrers dies amb el govern municipal de Compromís X La Seu. Aquestes es concreten en una partida per el projecte de rehabilitació de l’edifici dels antics jutjats; una altra per a la coberta del jaciment del pati de les Monges i una consignació econòmica per tal d'ubicar definitivament el Cau a l’antiga escola llar de l’Albert Vives. Segons ha explicat el portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, "amb aquestes modificacions del pressupost que havien pactat els grups de Compromís X La Seu i la CUP abans del 28 de desembre, les partides pressupostàries són encara més socials, amb una clara aposta del nostre grup pel patrimoni, l’educació i el lleure dels infants de la Seu i Castellciutat".

Junts per la Seu lamenta que el govern municipal no es comprometi a congelar l’IBI

Per la seva banda, Junts per la Seu ha votat en contra dels comptes municipals perquè, segons han afirmat, "no són uns bons pressupostos per la Seu i Castellciutat, ja que no s’aprofita la major participació als tributs de l’Estat per congelar o baixar els impostos, com han fet altres municipis". El portaveu de Junts per la Seu, Jordi Fàbrega, assegura que "no resolen els problemes de la ciutadania, especialment en temes com educació, serveis socials i habitatge, i doblaran l’endeutament municipal amb gairebé 5 Milions d’€ només en un any".

Carrer dels Canonges la Seu 1
El Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat el pressupost del 2024 / Feliu Sirvent

Nou impuls a la ciutat

La regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Gemma Tó, ha recordat en la presentació d’aquest pressupost els tres grans eixos programàtics en que es basa com són la dignificació general de l’espai públic i l’aposta pel Centre Històric i Castellciutat; l’accent molt decidit pels temes socials, amb especial èmfasi per la residència de gent gran, l’habitatge i la joventut; i la reactivació econòmica.

Les partides d’aquests tres grans eixos són:

Pel que fa a la dignificació de l’espai públic:

1.     350.000€ per reforçar el servei de neteja amb l’ampliació de personal amb un nou xofer i amb una nova màquina.

2.     170.000€ per millorar els porxos del  carrer Major i la seva il·luminació.

3.     250.000 € d’inversió en reformar un carrer de Castellciutat i el parc del Rastrillo.

4.     270.000 € en millora de la via pública i de l’enjardinament general.

Ple pressupost 2024-Ajuntament de la Seu-4 (1)
El Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat el pressupost del 2024 / laseu.cat

Pel que fa a les necessitats socials de la població destaquen:

1.     la construcció d’una nova residència per a la Gent Gran a la Seu, davant del barri de Santa Magdalena.

2.     Es destinaran 500.000 euros per la reforma i/o adquisició de nous habitatges a la Seu i Castellciutat per tal d’aconseguir disposar d’un Parc Públic d’habitatge.

3.     La joventut torna a ser protagonista de les polítiques públiques i en aquesta línia el pressupost recull una partida per contractar 2 educadors de carrer, atenció formativa en la seva transició laboral amb la reforma de Les Monges i habitatge per facilitar l’emancipació dels joves a través de la rehabilitació de l’edifici de Cal Pensament, contant amb la subvenció atorgada a l’Ajuntament al mes de novembre de gairebé 300.000 euros.

Respecte a la reactivació econòmica de la Seu les partides són:

1.     10.000.000€ en l’aportació de la Generalitat i la Diputació de Lleida, per fer possible la construcció de l’INEFC.

2.     L’aposta amb 500.000€ pel centre urbà de la ciutat per facilitar la inversió dels privats, generant més activitat econòmica i al mateix temps aconseguint fer de la Seu una ciutat més atractiva amb un urbanisme més pacífic amb tot el referent a la mobilitat.

3.     Contractació d’un tècnic de comerç per donar suport a modernitzar aquest sector amb la voluntat de creació de l’oficina de reactivació econòmica per donar suport a empresaris i emprenedors.

4.     Un augment en les partides de promoció econòmica del pressupost i la destinació d’una quantitat específica per coliderar amb el Govern d’Andorra el projecte de declarar per part de la UNESCO, la Catedral i el romànic andorrà Patrimoni de la Humanitat.

Gemma Tó ha reblat en la presentació d’aquest pressupost per aquest any que “l’objectiu d’aquest pressupost és donar un nou impuls a la Seu, per tornar a recuperar la seva capitalitat econòmica, social i cultural del Pirineu”.

Ajuntament de la Seu d'Urgell porta OAC
El Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat el pressupost del 2024 / Feliu Sirvent

Aprovada la plantilla orgànica per al 2024

També en el ple extraordinari d’aquest vespre ha quedat aprovada per unanimitat de tots els grups municipals la plantilla orgànica per aquest 2024 amb els següents punts: S’extingeix el notificador i es posa un auxiliar administratiu, per si de cas; s’incrementa 1 xofer de neteja; s’incrementen 2 educadors de carrer; una plaça d’informàtica passa de C1 a B i també es crea la plaça de coordinador de l’Espai Ermengol. La regidora d’Hisenda i Règim Intern de l’Ajuntament urgellenc, Gemma Tó, ha explicat que “d’aquesta manera aconseguim reflectir la realitat de la plantilla de l’Ajuntament a la plantilla orgànica. Per tant, només és de nova creació la incorporació d’1 xofer de neteja viària”.