URBANISME

La Seu d'Urgell aprova finalment la cessió al CatSalut dels terrenys per al nou hospital comarcal

El Servei Català de la Salut té reservada una inversió pressupostària de 44 MEURS amb càrrec als fons europeus Next Generation.
Terreny nou Hospital la Seu
photo_camera Terrenys que l'ajuntament de la Seu cedeix al CatSalut per al nou hospital comarcal / FS

El Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest vespre, per unanimitat de tots els grups municipals, la cessió al Servei Català de la Salut (CatSalut) dels terrenys de 14.554 m2 per a la construcció del nou hospital comarcal. Aquests terrenys es troben situats al part sud del sector SUD-1, espai al costat del parc de bombers, a l’entrada est de la ciutat.

La mateixa sessió plenària ha desestimat l'al·legació presentada per un particular contrària al desenvolupament d'aquesta àrea urbanística. Amb l'aprovació d'avui, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ja estarà en disposició d'inscriure les finques al Registre de la Propietat, com a pas previ a la cessió formal al Departament de Salut.

SUD-1
terrenys situats a lA part sud del sector urbanístic SUD-1 de la Seu d'Urgell / laseu.cat

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Gurrera, s'ha felicitat "per la rapidesa de la gestió urbanística que s'ha dut a terme des de l'ajuntament urgellenc", així com per la "diligència de les diferents administracions de la Generalitat i de l'Estat" a l'hora d'emetre els seus informes favorables. Gurrera també ha justificat la construcció de dues noves grans superfícies comercials que van lligades al desenvolupament urbanístic del sector SUD-1, 'aquest és el preu que hem de pagar com a ciutat', ha afegit. El portaveu de Compromís X La Seu, Joan Barrera, ha votat favorablement, tot lamentant la decisió d'ubicar el nou hospital al sector SUD-1 'que comporta la construcció de dues grans superfícies comercials que la Seu no necessita i que suposaran un nou atac al comerç local que ja es troba molt tocat', ha afirmat. El regidor Àngel Rubio, adscrit al grup de Compromís X La Seu, ha pres la paraula per fer pública la seva oposició a la construcció dels dos grans centres comercials, 'la Seu precisa d'un nou hospital comarcal i una residència per a gent gran, però no ens fan falta més centres comercials', ha asseverat.

Fa un any que Salut va demanar els terrenys

L'1 d'octubre de 2021, la Generalitat va presentar a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, a través del Servei Català de la Salut, un escrit demanant la cessió d'un terreny per a construir un nou Hospital. Amb anterioritat, els responsables del CatSalut ja ho havíen sol·licitat de paraula als responsables municipals. Salut va establir la data del 31 de març de 2022 com a termini límit per a la cessió dels terrenys.També va fixar la finalització de les obres del nou equipament hospitalari amb data de 31 de desembre de 2023 per a poder rebre finançament amb càrrec als fons europeus Next Generation.  

Pla obert d'uns terrenys de titularitat municipal situats a l'Horta del Valira de la Seu d'Urgell i on es veu, al fons, diversos edificis del barri de Santa Magdalena. Imatge del 10 de setembre de 2021. (Horitzontal)
Terrenys de titularitat municipal situats a l'Horta del Valira de la Seu d'Urgell i on es veu, al fons, diversos edificis del barri de Santa Magdalena / ACN

Terrenys municipals a l'Horta del Valira

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell no tenia necessitat d'iniciar el desenvolupament de la zona urbanística del SUD-1, amb el que això comporta, perquè ja disposava d'uns terrenys de titularitat municipal a la zona de l'Horta del Valira que complien amb tots els requisits i que podia oferir a la Generalitat d'un dia per l'altre, sense dilacions. L'equip de govern municipal, però, va optar per desdir-se de l'acord consensuat del PGOU de 2002 i ubicar en aquests terrenys el nou edifici de l'INEFC-Pirineus, a l'altre extrem de la ciutat i allunyat de la zona d'equipaments esportius. 

El CatSalut manté una reserva de 44,30 MEUR

El CatSalut manté una reserva de 44,30 MEUR dels fons europeus Next Generation per a la construcció del nou Hospital Comarcal de la Seu d'Urgell. Salut ja ha enllestit el pla funcional del futur equipament hospitalari que millorarà l’atenció als pacients, incrementarà el número i el tipus de proves diagnòstiques que es duen a terme actualment i alhora s’evitaran desplaçaments. El pla funcional també apunta que el centre potenciarà l’hospitalització domiciliària i integrarà els serveis de rehabilitació, la unitat sociosanitària i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).