EDUCACIÓ AMBIENTAL

La Seu d’Urgell planta 120 timons a l’itinerari de papallones al Pla de les Forques

 Amb l’objectiu d’augmentar la biodiversitat d’aquestes espècies que són bioindicadores de la qualitat ambiental.
Timons al Pla de les Forques
photo_camera La Seu ha plantat 120 timons a l’itinerari de papallones al Pla de les Forques / laseu.cat

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha plantat recentment plantes aromàtiques a l’itinerari temàtic sobre les papallones al Pla de les Forques per augmentar la biodiversitat d’aquestes espècies que són bioindicadores de la qualitat ambiental. Les papallones són bones indicadores de l’estat ambiental al ser molt sensibles a les alteracions produïdes als seus hàbitats.

Concretament s’han plantat 120 timons (Thymus vulgaris), espècie aromàtica atractiva per part de les espècies de papallones de la zona i autòctona i adaptada a les condicions ambientals del territori.

IMG-20220411-WA0006_resized
IMG-20220411-WA0006_resized

La plantació d’aquestes plantes aromàtiques permetrà augmentar la biodiversitat d’espècies perquè són aliment per les larves de determinades papallones i alhora  es facilitarà la seva observació i identificació. Per aquest motiu s’han plantat seguint el traçat de l’itinerari senyalitzat, en punts de l’itinerari on s’ha detectat una menor presència de papallones.

Itinerari de papallones al Pla de les Forques

L’itinerari temàtic de papallones al Pla de les Forques es va crear el setembre 2021 amb l’objectiu de disposar d’un recurs pedagògic i ecoturístic tant pels habitants de la Seu d’Urgell com pels seus visitants.

Aquest itinerari té com a punt d’inici la Seu, concretament a la zona de la passarel·la que creua la carretera N-260 a la zona del carrer Serradora, i arriba fins al mirador del Pla de les Forques instal·lat en el marc del projecte Camina Pirineus. Aquest camí segueix l’antic camí que unia els nuclis de la Seu d’Urgell i de Calbinyà.

IMG-20220411-WA0002_resized
IMG-20220411-WA0002_resized

L’itinerari hi ha senyalització que informa sobre la importància de les papallones des del punt de vista faunístic i també s’hi troben representades les principals espècies generalistes, d’ambients oberts i forestals que s’hi poden observar.

La idea d’aquest itinerari és fruit del Seguiment de Bioindicadors que des de l’any 2008 l’Ajuntament de la Seu d’Urgell està portant a terme. Aquest seguiment consisteix en l’estudi de diversos grups faunístics que són uns bons bioindicadors de l’estat ambiental del municipi, d’entre els quals hi destaquen les papallones.

IMG-20220411-WA0001_resized
IMG-20220411-WA0001_resized

Fruit d’aquest estudi s’ha pogut determinar que la zona del Pla de les Forques és un espai molt divers des del punt de vista dels lepidòpters. S’hi han inventariat més de 70 espècies diferents, fet que fa que el pla de lles Forques figuri entre una de les zones més diverses pel que fa papallones en quant als ambients de muntanya mitjana de Catalunya. Aquesta elevada biodiversitat es deu a l’existència d’un mosaic d’ambients, espais oberts, espais forestals que fa que s’hi puguin trobar tant espècies generalistes, espècies d’espais oberts com les típiques d’ambients forestals.

La senyalització d’aquest itinerari s’engloba dins el projecte de “La Seu Naturalment”, en el que es pretén difondre la natura més urbana de la ciutat.