La Seu difon la vegetació dels parcs del Segre i del Valira i la senyalització de 12 arbres singulars

Aquestes actuacions són la difusió de la vegetació dels dos grans parcs fluvials. ​

laseu
photo_camera Una foto de la jornada amb el batlle Albert Batalla.

L’Ajuntament de la Seu ha presentat aquest migdia les dues actuacions que s’han portat a terme des de la Regidoria de Medi Ambient, amb la col·laboració de les empreses urgellenques Aubèrria i Terrelló.Aquestes actuacions són la difusió de la vegetació dels dos grans parcs fluvials -el Parc del Segre i el Parc del Valira- i la senyalització dels 12 exemplars d’arbres singulars que hi ha a la capital alturgellenca.

En aquesta presentació, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha explicat que des de l’Ajuntament s’ha volgut posar en valor aquest patrimoni natural que “segurament, per la seva proximitat i la seva integració dins el paisatge urbà en alguns casos pot passar desapercebut, i l’objectiu és donar-lo a conèixer als urgellencs i urgellenques per tal que el valorin, el respectin i el cuidin”. Batalla ha afegit que amb aquestes accions també van dirigides per aprofitar aquest patrimoni natural com a recurs turístic per als visitants, i oferir un recurs d’educació ambiental per a les escoles per fomentar la sensibilitat ambiental entre els alumnes.
Per la seva part, la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Seu, Esther Canturri, ha detallat que la valorització d’aquest patrimoni s’ha fet a través de les noves tecnologies: “Cada element a valoritzar disposa d’una placa, en el cas dels arbres singulars, i d’un plafó informatiu, pel que fa al Parc del Valira i el Parc del Segre, que conté un codi QR que permet accedir a la informació de l’element, que és tant descriptiva com gràfica, i inclou dades des del punt de vista botànic, interès des del punt faunístic o històrico-cultural”.
 

Difusió de la vegetació del Parc Segre i del Parc del Valira

Tant el Parc del Segre com el Parc del Valira uns dels seus elements naturals més destacables són els seus arbres, ja sigui per la seva naturalitat, mida o diversitat. Amb l’objectiu de difondre aquest patrimoni s'han instal·lat dos plafons, un per cada parc, on s’explica quines singularitats té cada espai i on també s’hi destaquen les quatre espècies més representatives de cadascun.
D’aquestes espècies se’n descriu la part més botànica de l'espècie, és a dir, el tipus de fulla, les flors, els fruits, posant èmfasi sobre quin és l'aprofitament faunístic i humà que se'n fa d'aquestes espècies arbòries. A cada plafó hi ha un codi QR que dirigeix cap al web de l'Ajuntament de la Seu d’Urgell  per ampliar la informació de l'espècie (característiques botàniques de l'espècie, altres punts del municipi on es pot trobar, etc.).
 

12 arbres singulars del municipi

La Seu d’Urgell disposa d’exemplars d’arbres, tant públics com privats, d’una gran singularitat, ja sigui per l’edat, dimensions, espècie o simbolisme a nivell local. Concretament s’han identificat 12 arbres emblemàtics que ressalten per la seva singularitat, característiques físiques, diàmetre, interès natural i aspectes històrics associats a l'exemplar. En cada exemplar s’ha instal·lat una placa amb el nom de l'exemplar i de l'espècie, associat a un codi QR que permet accedir a la seva fitxa. També s'ha complementat amb fotografies històriques en aquells casos que se'n disposava.
A més a més, s'ha editat un fulletó on s’explica els motius perquè s’ha realitzat aquesta actuació que inclou un plànol que permet ubicar els 12 arbres singulars. El tríptic, editat en 5 idiomes (català, castellà, francès, anglès i alemany), vol  informar sobre la ubicació dels 12 exemplars tant als urgellencs com als turistes.
També està previst fer arribar un exemplar d’aquest tríptic als centres escolars per tal de fomentar l’educació ambiental dels alumnes urgellenc. Aquest fulletó serà una bona eina perquè els nens i nenes coneguin el patrimoni natural de la Seu d’Urgell, el valorin, l’estimin i el protegeixin
 

Rutes Guiades a peu: tres sortides naturalistes  

Per tal de fer difusió d’aquest patrimoni, en el marc de les Rutes Guiades a peu  2017, s’han inclòs tres sortides en les que s’explica totes aquestes actuacions. Concretament s’ha programat una sortida guiada al Parc del Valirauna altra al Parc del Segre una tercera que recorrerà la Seu d’Urgell  per anar descobrint els arbres singulars.

També s’ha ofert a totes les escoles del municipi una sortida guiada pels arbres singulars de la ciutat.