MUNICIPIS

L'Ajuntament de la Seu culpa “el model turístic i especulatiu” d’Andorra de la crisi d’habitatge a l’Alt Urgell

Tots els grups menys Junts critiquen que el model turístic i el preu de l’habitatge estan perjudicant els veïns de la ciutat
Barrera amb Espot
photo_camera Visita oficial, el juny passat, de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, al cap de Govern, Xavier Espot / SFGA

El ple de l’Ajuntament de la Seu d'Urgell, celebrat aquest dimarts, va votar favorablement a dos dels punts de la moció presentada pel grup municipal de la CUP.  No va tirar endavant la proposta d'oposar-se a noves infraestructures que puguin beneficiar els turistes que pugen cap a Andorra ni reduir l’activitat a l’aeroport, però sí que es va aprovar el punt on s'afirmava que “el model turístic i especulatiu andorrà té una relació directa amb l’augment del preu de l’habitatge a la Seu d’Urgell i als pobles del voltant”. L’única formació que va votat en contra d’aquest punt va ser Junts.

L’alcalde, Joan Barrera, que va iniciar la seva intervenció destacant els llaços d’amistat i de col·laboració i va admetre que “no és exagerat dir que la Seu seria diferent si no tinguéssim Andorra, fet que queda demostrat quan un de cada tres treballadors és fronterer”. Barrera, però, no es va estar de manifestar que “evidentment un dels desavantatges és l’habitatge, la Seu és una ciutat molt limitada geogràficament, amb un creixement limitat a nivell urbanístic. Per tant, això i altres coses comporten un gran augment del preu de l’habitatge.” 

Des d’ERC, la regidora Núria Tomàs va ser més crítica i va assegurar que  el problema al qual es refereix la CUP en la seva moció "és realment preocupant i més per les declaracions d’alguns polítics andorrans on es deixa entendre que qui no tingui cabuda allà ha d’anar a viure al voltant”, va apuntar. Això, va advertir, “pot suposar la pujada de preus de l’habitatge a la comarca i produir una construcció descontrolada”.

Quan Andorra va bé, la Seu va bé

Per la seva banda, el portaveu de Junts i exalcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, va dir que aquest estiu no ha estat plàcid quant a declaracions que “han creat certa tensió”. Va recordar la proposta de construir 900 habitatges i, en to irònic, va afirmar que “entenc que els andorrans ens diguin que ens han facilitat la vida”. Fàbrega també va retreure les declaracions “molt poc afortunades” de membres del Govern d’Andorra, i va advertir que els llaços estrets actuals “es poden trencar i no hem d'oblidar que quan Andorra va bé, la Seu també en va. Al final és com si Martorell digués que es posiciona en contra de la Seat. És important intentar no crispar aquesta relació amb Andorra”. Junts només va donar suport a no confrontar els treballadors.