GASTRONOMIA

La Seu apropa els formatges artesans del Pirineu al sector de la restauració de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars

La jornada tècnica obre un cicle sobre aquest producte que inclourà visites a alguns elaboradors de la comarca

Pla general d'un grup de participants de la jornada tècnica sobre el formatge artesà del Pirineu a la cuina, a punt de valorar un dels formatges que els porta la directora científica de la Fundació Alícia, Elena Roure, el 20 de març de 2019 (Horitzontal).
photo_camera Pla general d'un grup de participants de la jornada tècnica sobre el formatge artesà del Pirineu a la cuina/Albert Lijarcio

Una trentena de persones, la majoria del sector de la restauració de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars Sobirà, han participat aquest dimecres a la Seu d'Urgell en una jornada tècnica que ha girat al voltant del formatge artesà del Pirineu i de com aquest es pot incorporar a la cuina. Amb aquesta sessió, organitzada per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i la Fundació Alícia, s'ha donat el tret de sortida al cicle 'Parlem de formatge', el qual inclourà visites guiades a alguns elaboradors de la comarca, a més de tasts guiats i altres tipus de tallers vinculats al producte. L'objectiu de la jornada és el d'incrementar la presència del formatge artesà a les cartes dels restaurants, anant-hi, a més, més enllà de la seva presentació en cru.

La directora científica de la Fundació Alícia, Elena Roure, ha explicat que el formatge artesà del Pirineu pot tenir d'altres aplicacions que van més enllà del seu consum en una taula de formatges. En aquest sentit, ha dit posat com a exemple la seva possible incorporació en un plat de sopa, segons les seves característiques, i també ha defensat que "un iogurt no només es pot combinar amb melmelades".

Explorar les combinacions culinàries del formatge ha estat, precisament, un dels eixos centrals de la jornada tècnica, que ha inclòs un tast guiat de cinc formatges de les empreses de Cal Majuba, l'Abadessa, Mas d'Eroles, 30 cabres i l'Oliva. La regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Mireia Font, ha explicat que l'objectiu de la sessió és "apropar" els formatgers al sector de la restauració, on s'ha constatat que la presència d'aquest producte elaborat de forma artesana a les seves cartes és encara escassa. 

La jornada s'ha dut a terme al CETAP de la Seu d'Urgell dins el marc del Projecte Europeu Innolact, que és de caire transfronterer i està cofinançat amb fons Feder. El cicle 'Parlem de formatge' continuarà aquest dissabte amb una visita a la formatgeria La Reula. Mentre, el pròxim dimecres es durà a terme un tast comentat de formatges de l'Abadessa i el 30 de març es durà a terme una sortida a la Formatgeria Cal Majuba. Finalment, s'ha programat pel 6 d'abril un taller de formatge per als més petits a l'Espai Ermengol de la capital alturgellenca.