06.07.2022 |
Viure als Pirineus

"Si sabéssiu com està la muntanya no passaríeu més per la C-14 a l'altura dels Tres Ponts"

Un pilot d'helicòpter que sovinteja la zona d'Organyà ha explicat a VIURE ALS PIRINEUS que "la situació de la muntanya a l'altura del congost dels Tres Ponts és extremadament delicada i si la gent sabéssiu com està realment la roca que hi ha a la paret d'aquest tram de la carretera C-14, segurament no hi passaríeu més". Aquestes declaracions poden sorprendre la majoria dels lectors però no sorprendran gens a molts dels veïns d'Organyà o Coll de Nargó. En més d'una ocasió els tècnics que treballen a la zona, que han estudiat la muntanya, han explicat que "la situació de la roca és francament perillosa" i, de fet, en els darrers mesos, els despreniments de pedres han provocat diversos accidents. Sense anar més lluny, l'últim va passar aquest divendres i va fer que un camió col·lisionés amb la paret de la muntanya i punxés una roda. Això va passar a les 12 del migdia i pocs minuts després d'aquest incident els Mossos van rebre l'avís de la caiguda d'una altra pedra al ferm de la carretera. 

Desprendiments de roques a la C-14 a l'alçada del congost dels “Tresponts”
Un dels accidents provocats per les roques.
"Si sabéssiu com està la muntanya no passaríeu més per la C-14 a l'altura dels Tres Ponts"

Des de la plataforma Tres Ponts són conscients de la situació "extremadament perillosa" del tram de la C-14 a l'altura del congost dels Tres Ponts, tenen informacions de primera mà sobre el mal estat de la roca que provoca els despreniments a la carretera (sobretot quan plou però també els dies després de ploure i quan fa vent) i estudien la possibilitat de fer accions de protesta si no comencen aviat les obres de construcció d'un túnel que posi fi als accidents que causen alarma entre els veïns de la zona i els usuaris d'aquest vial. 

Cal recordar que el Govern català ha assegurat que la licitació de les obres per a la construcció del túnel de Tres Ponts es farà abans que acabi l'any. Abans, però, s'ha anunciat que des de la Generalitat es destinarà un milió d'euros de forma imminent per tal de garantir la seguretat de l'actual via després que en les darreres setmanes els despreniments han estat força freqüents. Des de la plataforma ciutadana demanen una resposta urgent per no haver de lamentar cap sinistre més greu.

Una de les carreteres més transitades del Pirineu

La C-14, que pertany a la Generalitat de Catalunya, és una de les carreteres més transitades del Pirineu, és l'eix viari que uneix Lleida amb la Seu d'Urgell i Andorra. Cada dia hi circulen milers de vehicles i els seus conductors estan exposats al risc que, quan passen per la zona del congost dels Tres Ponts, els caigui una pedra al damunt del vehicle o a l'asfalt, amb les conseqüències que això pot tenir. Aquest any s'han produït diversos incidents greus en aquesta zona per culpa dels despreniments de roques.

Però la cosa ve de lluny. Ja fa temps que els accidents en aquest punt negre es repeteixen setmana rere setmana fins al punt que cada any són prop de 30 les sortides que els bombers han de fer per socórrer algun accidentat o bé retirar pedres de la carretera.

La solució que el Departament de Territori i Sostenibilitat va adoptar l'any 2010 va ser la de posar xarxes en alguns punts d'aquest tram d'alt risc però en el seu dia ja es va dir que aquesta seria una solució puntual i que, a més, s'ha demostrat insuficient.

Més info: La carretera de la vergonya.

"Si sabéssiu com està la muntanya no passaríeu més per la C-14 a l'altura dels Tres Ponts"
Comentarios