La revolució de la fibra òptica

El mes de juny del 2015 publicàvem a VIURE ALS PIRINEUS que dos joves de la Seu d’Urgell posaven en marxa una nova empresa, Alt Urgell Fibra, per oferir serveis de telecomunicacions a través de la fibra òptica a nivell comarcal. Més d’un any després aquell projecte s’ha fet realitat i en Javier Gracia i en Josep Guàrdia han aconseguit els objectius inicials i ja tenen desplegats més de 25 km de fibra òptica entre la Farga de Moles i l’aeroport de La Seu-Andorra d’Urgell, passant per la capital de l'Alt Urgell.

P1380953_1
photo_camera Dos joves emprenedors experts en noves tecnologies.

La filosofia d’en Javier i en Josep passa per “fer arribar la fibra òptica a tots aquells pobles abandonats per les grans operadores, on hi ha poca gent i, per tant, no hi tenen tants diners a guanyar, i no són del seu interès”. Per fer això han impulsat un projecte col·lectiu a partir de la Fundació sense ànim de lucre Guifi.net que gestiona infraestructures de telecomunicacions arreu de Catalunya, oberta a tothom, lliure, neutral i transparent en la gestió, en la qual la fibra pertany als mateixos usuaris. La Xarxa de Comuns Guifi.net és una iniciativa ciutadana en el món de les telecomunicacions.

La competència que tenen aquests dos joves són les grans operadores de telefonia i fortes economies empresarials davant les quals ells només poden competir amb rigor, professionalitat i proximitat. “No és gens fàcil competir amb les grans operadores però nosaltres oferim un servei professional, de qualitat, personalitzat i de quilòmetre zero, que promou l’economia local. Som una empresa 100% local que treballa per i amb la gent d’aquí”, apunta en Josep Guàrdia.

El suport de les empreses locals

Moltes empreses de l’Alt Urgell han confiat en aquests dos joves i això els satisfà enormement. “Poder comptar amb el suport d’algunes de les principals empreses locals, per nosaltres, ha estat i és molt important”, assegura el Javier Gracia. “Ens hem guanyat la confiança dels primers clients, hem anat sumant, sempre amb molta tranquil·litat, fent les coses ben fetes i així volem continuar”, afegeixen tots dos.

La filosofia d’Alt Urgell Fibra passa per desplegar la fibra en funció de la demanda. “Nosaltres no tirem fibra a discreció, la portem allí on ens la demanen”, expliquen. D’aquesta manera, ja donen servei a moltes empreses i, a més, han començat a treballar per fer arribar la fibra a pobles com Castellciutat, Montferrer, Arfa, Adrall, Aravell.

Els creadors de la marca Alt Urgell Fibra volen que la fibra òptica permeti als particulars i a les empreses de l’Alt Urgell tenir unes comunicacions pròpies del segle XXI, sense restriccions, sense talls i a preus justos.

En aquesta revolució de la fibra òptica que es nota només passejant pels carrers de la Seu d’Urgell, on ara mateix hi ha 3 operadores instal·lant fibra, en Javier i en Josep aposten per un model cooperatiu, allunyat de les formes d’actuar de les grans operadores que tots coneixem i més proper. La revolució tecnològica també està a les nostres mans.

Més info: www.alturgellfibra.cat

comentaris