16.10.2021 |
Viure als Pirineus

Quan les espelmes són la solució final

Sopar amb espelmes de tant en tant ve de gust. És romàntic. Però sopar-hi com a única solució, amb la televisió apagada perquè no hi ha llum, sense internet i sense poder cuinar res calent, això ja és més emprenyador. I si tens un negoci i no pots treballar per manca de llum també sap greu. I que es faci malbé tot el que tens al congelador encara sap més greu. Tot plegat és el que passa des de fa més de 24 hores en alguns pobles de l'Alt Urgell. Ahir dilluns va nevar i al mateix temps marxava la llum. Ha parat de nevar però la llum encara no ha tornat. Són les 17.50 hores del dimarts 6 de febrer del 2018. Segle XXI. Benvinguts al Pirineu

foto_661432O
Espelmes fabricades a Figueres. Aquests dies són molt útils
Quan les espelmes són la solució final

A poc a poc la normalitat ha tornat a la majoria de llars de la Cerdanya i l'Alt Urgell però segons informen des del Consell Comarcal de l'Alt Urgell encara hi ha més de 400 abonats de Montferrer i Castellbò, Coll de Nargó, la Vansa i Fórnols i Valls d’Aguilar que fa més d'un dia que estan sense subministrament elèctric a causa del temporal de neu. Ahir eren més de 3.000 les persones que es van quedar sense llum.

Els municipis més afectats són Montferrer i Castellbò, la Vansa i Fórnols, Coll de Nargó i les Valls d’Aguilar. Gairebé la totalitat dels 13 nuclis de població de la Vansa i Fórnols es troben encara sense subministrament elèctric i, en aquest cas, també tenen problemes en la xarxa telefònica, tant fixa com mòbil. A Montferrer i Castellbò els nuclis sense subministrament són Albet, Seix, Santa Creu, Sant Andreu, Turbiàs, Carmeniu, Vilamitjana, Vila-rubla, Solans, Guils, Pallerols, Cassovall i Avellanet. A Coll de Nargó es troben sense llum els nuclis de Gavarra, Montanissell, Aubàs i les Masies. Altres municipis afectats són Cava, on es manté el tall de subministrament al nucli del Querforadat; Fígols i Alinyà, que té sense llum els nuclis d’Alinyà i Voloriu. També ens han arribat les queixes de veïns d'Ansovell i Cava indignats amb aquesta circumstància.

Durant aquest matí, les companyies elèctriques han traslladat generadors a diversos municipis de l’Alt Urgell com a solució provisional mentre no es restableixin les avaries a les línies. Alhora, tan bon punt ha disposat d’autorització, les companyies han començat la supervisió de les línies mitjançant helicòpters per tal de detectar els punts i les causes dels talls de subministrament.

Des que van aparèixer els primers problemes en el subministrament elèctric, diumenge a la nit, els ajuntaments dels municipis afectats estan treballant intensament per resoldre la situació i es mantenen en contacte permanent amb la companyia i amb els serveis territorials del departament d’Indústria, així com també amb el Consell Comarcal, que és l’ens que coordina la informació de l’operatiu.

Un veí de l'Alt Urgell, Miquel Dalmau, assegura enfadat que "aquest és un problema sistèmic que patim diversos cop cada hivern i que tindria fàcil solució amb una mica de voluntat política, però ens sentim abandonats per les administracions". "No tenim cap tipus de transport públic, ens deixen sense electricitat però, en circumstàncies com aquestes, només demanem que es mantinguin en condicions les carreteres d'accés als nostres pobles", conclou.

Viure a muntanya té la seva complexitat.

Quan les espelmes són la solució final
Comentarios