Peramola presenta coral

L’any 1929, quan el folklorista Joan Amades i el músic Joan Tomàs visiten Peramola a la recerca de cançons i melodies populars catalanes per encàrrec de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, escriuen en el text que parla del seu treball: «És curiós remarcar que dels sis cantaires que hem escoltat a Peramola, excepte el Quadros, tots els altres tenien més de 80 anys i que tots cantaven bé». Eren gent que «cantaven bé», doncs, cantaires que potser havien format part d’alguna de les corals que havia creat i dirigit a Peramola, a la darreria del segle xix i la primeria del xx, el sacerdot Pere Grau, un virtuós de l’orgue.

Vistes 03
photo_camera La vila de Peramola vista des del roc del Camp

Una activitat coral que la vila de Peramola tornarà a reprendre al final de la dictadura franquista, amb formacions com la Coral Font Viva, dirigida pel músic Benet Espluga, i la Coral Veus d’Estiu, dirigida per la professora de música Teresina Maideu. La Coral Font Viva, creada l’any 1976 i dissolta l’any 1985, va cantar, amb força èxit, en poblacions com ara Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, la Seu d’Urgell, Lleida, Tremp… La Coral Veus d’Estiu, en canvi, estava integrada per estiuejants i vilatans de Peramola. No va sortir mai del poble.

Avui, Peramola ha creat una nova coral. Vint components dirigits pel músic Miquel Bonillo, que ofereixen un repertori de cançons recuperades del passat, cançons que havien cantat els nostres avis i besavis en nits de gresca i de ronda del passat peramolí. Un patrimoni cultural que s’actualitza, que no desapareixerà, conservat musicalment i literàriament a les partitures. La diguem-ne presentació en societat d’aquest nou grup coral tindrà lloc dissabte vinent, dia 13, a dos quarts d’onze, a la terrassa del Casino de Peramola.

Josep Espunyes