Peramola posa el nom “25 de gener de 1714” a una plaça de la vila

 En record als fets tràgics de la Guerra de Successió. La inauguració és aquest dissabte a migdia

peramola
photo_camera El poble de Peramola

L’Ajuntament de Peramola inaugurarà aquest dissabte la plaça “25 de gener de 1714”, en record als fets tràgics que va patir la vila en aquella data, com a conseqüència de la repressió de l’exèrcit borbònic per la revolta dels peramolins contra l’abús dels tributs de guerra a què eren sotmesos. L’acte començarà a les 12 del migdia i comptarà amb les intervencions de l’alcaldessa del municipi, Gemma Orrit, el doctor en Història Francesc Serra i l’escriptor i lingüista Josep Espunyes, qui llegirà un poema commemoratiu.

El 25 de gener de 1714, “la vila de Peramola va viure, probablement, la tragèdia més gran de la seva història”, afirma Espunyes. “I això —continua explicant— pel fet d’haver pres part, d’una manera molt activa, en la revolta que diversos pobles de Catalunya van dur a terme cap al final de la Guerra de Successió, en veure’s obligats a pagar més i més tributs de guerra a l’exèrcit borbònic; uns tributs, d’altra banda, injustos i arbitraris”.

Com a conseqüència de la revolta, les tropes comandades pel brigadier Josep Vallejo van fer una incursió a Peramola, que era considerat el bressol comarcal de la rebel·lió, i hi va fer degollar i penjar diversa gent “i va reblar el clau de la victòria amb l’ordre de ficar foc al poble”, conclou l’escriptor peramolí. Aquells fets van provocar un fort impacte a tota la contrada i encara avui es manté ben viu l’ús de l’expressió “Te’n recordaràs, de qui va cremar Peramola” quan es vol amenaçar cautelarment algú.