09.12.2022 |
Viure als Pirineus

MUNICIPIS

El parc d’Adrall passarà a anomenar-se Plaça de l’1 d’Octubre

L'acord el va adoptar el Ple de l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet, amb els vots favorables d'ERC i PDCAT i l’abstenció dels regidors de Compromís

Plaça de l'1 d'Octubre Adrall
Plaça de l'1 d'Octubre a Adrall (Ribera d'Urgellet)/Feliu Sirvent
El parc d’Adrall passarà a anomenar-se Plaça de l’1 d’Octubre

El Ple de l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell, va aprovar el passat 30 d’abril, posar el nom de Plaça de l’1 d’Octubre a un parc públic del poble d’Adrall. L’acord es va adoptar amb els vots favorables dels regidors de la majoria municipal (ERC-PDECAT) i l’abstenció dels representants de “Compromís per Ribera d’Urgellet-CP).

La proposta de rebatejar el parc d’Adrall amb el nom de Plaça de l’1 d’Octubre, va sorgir del regidor d’ERC Bernabé Fernández, recollint el desig d’un grup de veïns del poble. El parc d’Adrall és un espai cèntric i molt utilitzat per les famílies amb canalla, per bé que disposa de zona infantil amb gronxadors i bancs.  Aquesta és la primera vegada que un espai públic d’un municipi de l’Alt Pirineu, rep el nom oficial de “l’1 d’Octubre”, en reconeixement a la jornada del referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

Dimissió de l'exalcalde Antoni Capdevila

En el mateix Ple municipal, Maria Josep Puigvert va prendre possessió com regidora de Compromís X Ribera d'Urgellet, en substitució de l'exalcalde Antoni Capdevila que havia presentat la seva dimissió com a regidor.

Sense novetats de Puigcerdà

El veí de Puigcerdà Francesc Mayor va iniciar l’octubre passat una recollida de signatures per rebatejar el carrer Espanya com carrer del Primer d'Octubre. En unes hores van recollir unes 500 signatures. De moment, l’Ajuntament de Puigcerdà no ha adoptat cap acord oficial al respecte.

L’1 d’Octubre comença a omplir la nomenclatura de Catalunya

Cervera (Segarra), coincidint amb la Diada de Sant Jordi, va organitzar el passat 23 d'abril, un acte en el qual es va descobrir la nova placa del carrer de l’1 d’Octubre, a l’antiga caserna i que substitueix el nom de carrer Duque de Ahumada, fundador de la Guàrdia Civil. L’alcalde Ramon Royes va dir que ”el nom del carrer és un reconeixement a totes les persones que van fer possible el referèndum de l’1 d’octubre de 2017”

Cervera carrer 1 d'octubre

(Descobriment de la placa del Carrer de l'1 d'Octubre a Cervera/ACN)

Girona ja té plaça de l'U d'Octubre del 2017 i va esborrar la Constitució de nomenclàtor de la ciutat. El ple municipal va aprovar fer efectiu el canvi i rebatejar l'espai del Mercadal per majoria absoluta, amb els vots a favor de l'equip de govern, ERC i la CUP. Però hi ha altres poblacions que, o ja han aprovat el canvi oficialment, es preparen per a fer-ho o ja hi ha alguna iniciativa ciutadana per aconseguir-ho.

Mont-Roig del Camp (Baix Camp) va aprovar pocs dies després del referèndum modificar el nom del camí de les Arenes pel de carrer de l'1 d'Octubre, en el seu tram urbà.

Jorba (Anoia) va ser un dels primers municipis de Catalunya a tenir un carrer dedicat a l'1 d'octubre. El ple municipal ho va aprovar el 26 d'octubre del 2017 per unanimitat amb els 5 regidors d'ERC i un regidor del PDeCAT, batejar com Carrer 1 d'octubre el vial que separa la benzinera i el supermercat i restaurant del Bon Àrea.

El Vendrell (Baix Penedès) rebatejarà el carrer del general Prim, com a carrer del Primer d'Octubre. Així ho va decidir l'Ajuntament del Vendrell al ple ordinari de l'octubre passat i es va donar un marge de 3 mesos per implementar-ho. Era una proposta de Som Poble, que va exposar Ruben Suan i es va aprovar amb els suports d'ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit Josep Marrasé. Els grups municipals del PP, Sí Es Pot i el PSC es van abstenir mentre que van votar en contra PxC i Ciutadans.

Tortosa va aprovar inaugurar a finals de gener el canvi de nom de la plaça Joaquim Bau pel de plaça 1 d'Octubre, una decisió presa sense vots en contra al ple del passat octubre. Més enllà dels ferits i la repressió policial, la plaça vol recordar la unitat i l'afirmació nacional que va suposar la celebració del referèndum.

Vilanova i la Geltrú va aprovar en sessió plenària, a finals del novembre passat, una moció per posar el nom d'1 d'octubre a la plaça de les Casernes o a una plaça equivalent pel que fa a importància i situació. La proposta va ser aprovada amb els vots a favor del govern (CiU-PSC), la CUP, ERC, Som VNG i els no adscrits David Montes i Ariadna Llorens. Van rebutjar-la, C'S, el PP i Carmen Reina.

El parc d’Adrall passarà a anomenar-se Plaça de l’1 d’Octubre
Comentarios