GEGANTERS

Organyà presenta en societat la Bordonera, la seva nova geganta

La geganta d’Organyà es diu Bordonera en homenatge a l’hidrònim vital de la vila, la Font Bordonera.
Bordonera i Quimet 4
photo_camera La Bordonera i el Quimet a la 2a Trobada Gegantera d'Organyà / Víctor Merencio

L'any passat els veïns i veïnes d'Organyà van conèixer un nou veí, Lo Quimet. Aquest any, en el marc de la 2a Trobada Gegantera d’Organyà, s'ha presentat en societat una nova veïna: la Bordonera. La geganta ganxa ha estat apadrinada pels gegants Abd al-Ramhan i Constança de la Seu d'Urgell. La 2a Trobada Gegantera d’Organyà ha comptat amb la participació de les colles geganteres de la Seu d’Urgell, Oliana, Ponts i Sanaüja.

La geganta d’Organyà es diu Bordonera en homenatge a l’hidrònim vital de la vila, la Font Bordonera. La geganta ha estat construïda pel Taller d’Escultura Casserras de Solsona i finançada per l’Ajuntament d’Organyà.

Bordonera i Quimet 2
La Bordonera i el Quimet a la 2a Trobada Gegantera d'Organyà / Víctor Merencio

La figura representa a una dama que dins d’un càntir ens ofereix l’aigua des del mateix brollador de la Font. La donzella recita: “Jo soc la Font Bordonera de la vila d'Organyà. La meva aigua és de primera: és la més bona que hi ha. Beveu-ne, que és clara i pura, de les bones la millor. Tot el qui en beu assegura que tinc tota la raó", un poema de Francesc Espar i Tressens.

Bordonera i Quimet 3
La Bordonera i el Quimet a la 2a Trobada Gegantera d'Organyà / Víctor Merencio

Està construïda seguint les tècniques i materials tradicionals de la imatgeria festiva catalana. L’escultura és de cartró pedra, policromada a l’oli, amb el cavallet de fusta i els ulls de vidre. En la indumentària s’ha buscat representar una jove de l’època, usant teixits de qualitat com domàs i vellut, per tal de representar una filla de senyors medievals. Una cinta adornada amb pedreria li subjecta un petit vel. Les tonalitats blavoses de la geganta simbolitzen la seva relació amb l'aigua de la font.