ENERGIA

Organyà estrena una de les instal·lacions de plaques fotovoltaiques d'autoconsum més grans de l'Alt Pirineu

L'elevat preu de la llum fa créixer l'interès del sector empresarial per aquest tipus de subministraments
Plaques solars Organyà 1
photo_camera Part de la instal·lació foltovoltaica a Embotits Obach d'Organyà / Albert Lijarcio

L'empresa d'elaboració d'embotits Obach d'Organyà (Alt Urgell) ha estrenat aquest divendres la seva pròpia instal·lació de plaques fotovoltaiques d'autoconsum, amb la qual preveu generar un 22% de l'energia que consumeix. Donades les seves dimensions, es situa entre les més grans de les que estan en marxa a l'Alt Pirineu i Aran, tenint en compte que no hi ha cap altra en aquesta part del territori que hi consti com a inscrita en el Registre d'Autoconsum de Catalunya (RAC). L'elevat preu de la llum ha estat clau per la firma a l'hora de decantar-se per aquesta opció i des de la companyia elèctrica pirinenca Peusa han constatat un creixent interès entre el sector empresarial cap aquest tipus d'instal·lacions, sobretot en el darrer any.

Embotits Obach PEUSA
El gerent d'Embotits Obach, Damià Obach, amb el director comercial de PEUSA, Joel Boix / Albert Lijarcio

La nova instal·lació ha suposat una inversió de 92.000 euros, que l'empresa espera poder recuperar en dos anys amb l'estalvi que tindrà en la factura energètica. Aquesta està conformada per més de 300 plaques fotovoltaiques en mòduls solars de 450 watts. El gerent d'Obach, Damià Obach, ha explicat que s'han vist "gairebé obligats" a apostar per aquest tipus de subministrament donat l'actual preu de la llum. En aquest sentit, ha indicat que es van decantar per l'opció de PEUSA pel seu compromís envers el territori, ja que s'ha comptat amb les empreses Instal·lacions Vilana i Taurus, amb seu a la mateixa comarca. A més, ha afirmat que en un futur, en el marc d'un projecte d'ampliació de la nau, tenen previst instal·lar-n'hi més.

Per la seva banda, el director comercial de PEUSA, Joel Boix, ha explicat que la implementació d'aquest tipus d'instal·lacions d'energies renovables suposa tot un repte per l'empresa. En aquest sentit, ha dit que quan van decidir apostar per aquest tipus de subministraments, l'any 2018, creien que el gruix de clients estaria en els consumidors de l'àmbit domèstic. Tot i això, han vist que cada cop hi ha més interès per part de les empreses i que el preu de l'energia és un factor determinant a l'hora de "fer el pas". Així, de les 80 instal·lacions posades en marxa per la companyia, la majoria s'han dut a terme en el darrer any.