SANITAT ANIMAL

Tres nous casos de triquinosi en carn de porc senglar procedent de l’Alt Urgell

Les autoritats sanitàries adverteixen que la malaltia es pot transmetre als humans si es consumeixen animals infectats.

Porc senglar 2
photo_camera Un ramat de porcs senglars /CCAU

El Departament de Salut de la Generalitat ha notificat la detecció de tres nous casos positius de triquinosi en carn de porc senglar procedent de l’Alt Urgell. Es tracta de carn de dos exemplars abatuts a la zona d’Arfa, dins del municipi de Ribera d’Urgellet, i d’un altre animal mort a la zona de Gavarra, al terme de Coll de Nargó. Les notificacions provenen d’un establiment de manipulació de caça ubicat a Andalusia.

Aquests casos se sumen als dos que van ser notificats pel Departament de Salut a primers del mes de febrer passat. En aquell cas, es corresponien a porcs fers abatuts als termes de Montferrer i Castellbò i de Coll de Nargó.

Davant d’aquests nous positius de triquinosi, les autoritats sanitàries insisteixen en la necessitat que s’extremin les precaucions per tal d’evitar el consum de carn de caça que no estigui validada per tots els controls establerts per la normativa vigent. Aquest avís va especialment adreçat als gremis de restauració i als establiments de venda al detall i també a les agrupacions de caçadors. En aquest últim cas, es recorda que és obligatori que els animals abatuts siguin sotmesos a una inspecció veterinària, que inclogui el control de triquinosi, per tal de descartar qualsevol malaltia que n’impedeixi el consum.

El Departament de Salut adverteix també que la congelació de la carn no garanteix la inactivació de les larves de triquina i que, per tant, no pot substituir l’anàlisi per detectar la presència del paràsit. La transmissió de la malaltia es pot produir també a través d’altres animals que hagin consumit carn de porc senglar infestada, com seria el cas de gossos, guineus, rates o ratolins, entre altres.