FESTIVALS

Neix a Anserall el festival de petit format “Ampliem horitzons”, adreçat a infants, joves i famílies

Les activitats tindran lloc dissabte vinent i són d’accés lliure fins a completar l’aforament

Ivet Eroles
photo_camera Ivet Eroles, integrant de la companyia BioLentes, participarà al festival 'Ampliem Horitzons' d'Anserall

L’Ajuntament de les Valls de Valira i l’Oficina Jove de l’Alt Urgell organitzen dissabte 14 de maig, a Anserall, la primera edició del petit festival ‘Ampliem horitzons’,  adreçat a infants, joves i famílies.

El festival, de petit format, vol oferir un espai de reflexió coeducatiu per a  la transformació dels estereotips de gènere, que constitueixen la base de les violències masclistes. Així mateix, la proposta té els objectius d’apropar a la població jove al patrimoni del municipi i oferir suport a la creació cultural i artística jove. Pel seu potencial transformador, s’ha apostat per programar propostes  que utilitzen el llenguatge de les arts escèniques i visuals. Amb una clara intenció de fer visible i  donar valor a la creació artística protagonitzada per dones, al capdavant de tots els espectacles i tallers hi ha dones joves artistes de la comarca i d’arreu de Catalunya.

Com activitat prèvia, s’ha organitzat una xerrada teatralitzada, a càrrec de la companyia ‘Canvia el conte’, i adreçada a alumnat de cicle mitjà i superior de totes les escoles de la comarca. La proposta ha tingut lloc dilluns 9 de maig a la sala Sant Domènec, de la Seu. S’han organitzat tres passis al llarg del matí i de la tarda i, en total, hi han participat més de 350 alumnes d’escoles de la Seu (Albert Vives, La Valira i Pau Claris) i de tota la comarca: Castellciutat, Montferrer, El Pla de Sant Tirs, Alàs, Organyà, Col de Nargó i Peramola .

Ampliem hortizons cartell

El festival organitzat dissabte 14 de maig es desenvoluparà als voltants del monestir romànic de Sant Serni de Tavèrnoles i al parc Ton de cal Massó, a Anserall. La mestra de cerimònies serà l’Anna Bonet (La Pluja), arqueòloga especialitzada en coeducació i difusió de la prehistòria en zones rurals. També, durant tot el dia, l’esdeveniment comptarà amb la col·laboració de la llibreria crítica i cooperativa El Refugi, que oferirà un estand de venda de llibres coeducatius, i amb la documentació gràfica a càrrec de la Maragda Farràs, ànima d’Entorns, espai de creació ubicat al poble de Mussa.  La Marta Tarrés ha dissenyat la imatge del festival, així com tot el material gràfic de difusió.

La programació s’encetarà a les 10h, amb ‘L’Olívia i el Gafarró’, un espectacle de titelles, teatre d’objectes i música que oferirà ‘La Fanga escènica’,  companyia de teatre professional, integrada per la Núria Llobet, el Joel Pla i la Raquel Torrent,  pirinenques compromeses en l'activisme cultural del territori, i que neix amb l'objectiu de promoure les arts escèniques al Pirineu. A les 11h, la Ruth Garcia oferirà l’espectacle de titelles ‘Cua de sirena’, una adaptació del llibre de l’Alba Barbé i la Sara Carro, que vol trencar amb el binarisme de gènere. A les 12h, la jove titellaire Maria Ballús, vinculada a la companyia La Puntual-Putxinel·lis de Barcelona, facilitarà un taller de construcció de titelles. Per tancar la programació del matí, la Ruth Garcia oferirà a les 13h ‘Coses de porcs i altres animalades’, un espectacle de titelles que ens convidarà a reflexionar sobre rols preestablerts, privilegis i posicions de poder.

Per obrir el programa de la tarda, l’Alba Mascarella i la Monte Riu oferiran a les 15h el conta-contes ‘Peripècies al cel’, una rondalla explicada a través de l’art de la narració oral. A continuació, l'Espai de creació Tartera -entitat que neix a la comarca amb la voluntat de contribuir a la investigació, divulgació i experimentació artística, i integrada  per les joves artistes Maria Giró, Lurdes Casanova i Sara Cabo-  oferirà un taller de land art. Es tracta d’una proposta per jugar amb els elements naturals trobats en l'entorn, un joc que esdevé un procés col·lectiu de creació artística i que també posa consciència en l’ús de l'entorn i les cures cap a la natura.

Amb la companyia BioLentes, integrada per la Noemí Busquets i la Ivet Eroles, es tancarà el festival. La Noemí Busquets i Mateu, graduada en art dramàtic, es molt coneguda pel seu personatge de cabaret pagès @esperancetadecasagassia. La Ivet Eroles Palacios, poeta, escriptora i comunicadora, ha publicat 'Dones al marge. Bruixes i altres històries d'estigma i oblit' , llibre que fa un recorregut històric per l'estigmatització i la invisibilització de les dones del món rural, des de la cacera de bruixes fins a l'actualitat. L’espectacle  ‘BioLentes. Cronograma incomplet de les violències’ ofereix un recorregut històric per algunes de les opressions i violències que s'han exercit o s'exerceixen cap a les dones. Sota la direcció artística de la Noemí Busquets, l'espectacle combina el recital poètic, amb textos de la Ivet Eroles, i la dansa-teatre. El títol de l'espectacle fa un joc de paraules entre el mot grec “bio”, que significa “vida”, i el concepte de “lentitud”. En contraposició a la idea de “violència”, l'espectacle reivindica la vida i les totes les seves transformacions, que es produeixen a poc a poc.

Totes les activitats són d'accés lliure fins a completar aforament i estan pensades per a tots els públics, excepte BioLentes, espectacle adreçat persones majors de 14 anys. Per facilitar la participació de joves a l'espectacle BioLentes, s’ha previst a les 17h un servei gratuït de transport des de l'estació de busos de la Seu.