MUSEUS

El Museu de les Trementinaires compleix 25 anys havent rebut uns 120.000 visitants

L'equipament posa en valor l'antic ofici i el conjunt de la vall de la Vansa i Tuixent
Museu de les Trementinaires Albert Lijarcio
photo_camera El Museu de les Trementinaires compleix 25 anys / Albert Lijarcio

El Museu de les Trementinaires, situat al nucli de Tuixent, arriba als 25 anys havent aconseguit una xifra d'uns 120.000 visitants, entre grups d'escolars i particulars. De fet, es calcula que han passat per aquest equipament, on s'explica com era l'antic ofici que duien a terme moltes dones de la vall, unes 4.800 persones a l'any. De fet, aquest ha contribuït significativament a reconèixer la seva feina, tant des d'un punt de vista emprenedor com de lluita per tirar endavant en temps difícils. L'acte de commemoració se celebrarà aquest divendres en el marc de la 29a Fira de la Vall, amb el repte de futur d'aconseguir que aquesta col·lecció etnogràfica pugui considerar-se formalment com a museu.

Museu de les Trementinaires Albert Lijarcio 2
El Museu de les Trementinaires compleix 25 anys / Albert Lijarcio

Les trementinaires s'encarregaven de collir herbes medicinals i comercialitzar els seus remeis arreu de Catalunya, amb unes rutes que feien a peu des de la vall de la Vansa i Tuixent. El museu que rememora la seva tasca forma part de la Ruta dels oficis d'ahir, promoguda pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell, i ha servit per posar-la en valor. La responsable de l'equipament, Lina Sevillano, reconeix que en un principi "no es volia recordar", tenint en compte les dificultats per les quals van passar aquestes dones, que van optar per dur aquesta activitat per poder mantenir les seves cases, terres i ramats.

Al museu es pot veure una rèplica d'una cuina del segle XIX, on les trementinaires preparaven les herbes que després anaven a vendre per tot el país. També s'hi repassa les biografies d'algunes d'elles, com ara la Sofia Montaner, la Maria Majoral i l'Antònia Costa, i es proporciona informació sobre com eren els seus viatges. L'actual museografia és de l'any 2008, quan es va actualitzar i renovar l'original en base a la recerca científica de Joan Frigolé Reixach i diversos veïns.

Museu de les Trementinaires Albert Lijarcio 3
El Museu de les Trementinaires compleix 25 anys / Albert Lijarcio

A banda de l'equipament, al municipi hi ha altres espais vinculats a aquesta temàtica, com és el Centre d'Interpretació de Flora, on es dona a conèixer les singularitats i propietats de les plantes medicinals que es poden trobar al Parc Natural del Cadí Moixeró, o el jardí botànic. La commemoració del 25è aniversari del museu es durà a terme en el marc de la 29a edició de la Fira de la Vall, que comptarà amb diverses parades de productes artesans i de proximitat i l'actuació del grup de música tradicional La Sonsoni, entre d'altres.