El Museu Diocesà d'Urgell posa en marxa un nou itinerari de visita que fusiona expressió artística i escrita

'Emocionari literari' proposa seguir un recorregut amb audioguia pel conjunt catedralici de la capital alturgellenca
Pla obert de la delegada de Patrimoni Cultural del Bisbat d'Urgell, Clara Arbués, i el tècnic en cultura i patrimoni Jordi Quer, al claustre de la catedral de la Seu d'Urgell seguint un nou itinerari de visita. Imatge del 18 de maig de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Clara Arbués i Jordi Quer, al claustre de la catedral de la Seu d'Urgell /Albert Lijarcio

El Museu Diocesà d'Urgell ha posat en marxa un nou itinerari de visita que pretén establir un diàleg entre l'expressió artística i la paraula escrita. L'activitat, anomenada 'Emocionari literari', proposa als visitants un recorregut amb audioguia pel conjunt catedralici i l'equipament de la capital alturgellenca per escoltar la veu de diversos escriptors contemporanis. Així, es vol unir el passat, present i futur a través de les vuit històries que s'hi relaten i també commoure a les persones que les escolten a cada parada. La iniciativa s'estrenarà oficialment aquest divendres amb un espectacle poeticomusical a càrrec del poeta Josep Pedrals, els músics Marc Egea i Arnau Obiols, i la col·laboració de l'Escola de Folk del Pirineu.

Pla mitjà de la delegada de Patrimoni Cultural del Bisbat d'Urgell, Clara Arbués, i el tècnic en cultura i patrimoni Jordi Quer, seguint l'itinerari de visita 'Emocionari literari' al Museu Diocesà d'Urgell. Imatge del 18 de maig de 2021. (Horitzontal)(Foto: Clara Arbués i Jordi Quer, mirant una de les obres del Museu Diocesà d'Urgell de l''Emocionari literari'  / Albert Lijarcio)

L'entrada en funcionament d'aquesta 'experiència' de visita s'ha fet coincidir amb la commemoració del Dia Internacional dels Museus i s'uneix a una altra iniciativa posada en marxa al 2019, anomenada 'Banda Sonora' i que vincula diverses obres amb música contemporània. L'objectiu és atreure nous públics de la mà de propostes innovadores i "més personalitzades", segons ha dit la delegada de Patrimoni Cultural del Bisbat d'Urgell, Clara Arbués, que ha concretat que el que es busca és "intentar entrar a l'art des d'una vessant més emocional".

Al projecte hi ha participat Jordi Quer, tècnic en cultura i patrimoni, que ha explicat que la iniciativa contribueix a "actualitzar el museu" i les obres d'art -que són d'època medieval i modernar- tot establint un diàleg entre elles i la literatura i "posant en valor les emocions". Així, s'han triat peces que expressen sentiments diferents, com ara patiment, força, joia o compassió, per ampliar-ne el sentit amb textos de poetes i novel·listes tant del segle XIX i XX com actuals: Fernando Pessoa, Lev Tolstoi, Maria-Mercè Marçal, Marcello Fois i Albert Villaró, entre d'altres.

Pla mitjà de la delegada de Patrimoni Cultural del Bisbat d'Urgell, Clara Arbués, i el tècnic en cultura i patrimoni, Jordi Quer, mirant una de les obres del Museu Diocesà d'Urgell de l'itinerari 'Emocionari literari', el 18 de maig de 2021. (Horitzontal)
(Foto: Clara Arbués i Jordi Quer, mirant una de les obres del Museu Diocesà d'Urgell de l''Emocionari literari'  / Albert Lijarcio)

Arbués ha explicat amb tot plegat es pretén "mediar" per aconseguir atansar l'art sacre al públic, tenint en compte, ha dit, que aquest té uns valors molt potents i universals i en un moment en què la societat s'està laïcitzant. Així, la delegada de Patrimoni Cultural del Bisbat d'Urgell ha comentat que s'han posat "eines interpretatives" per a què els visitants puguin gaudir de les obres "connectant-hi des d'un lloc diferent". Precisament aquest divendres, a banda de la presentació oficial de la iniciativa, un grup d'alumnes de Batxillerat de l'Institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell duran a terme al matí un taller de creació poètica amb Josep Pedrals.