ALT URGELL

Més de tres-cents alumnes participen a les Sortides al Patrimoni Cultural i Natural

Més de tres-cents alumnes de totes les escoles de primària de l’Alt Urgell han pres part en una nova edició de les Sortides al Patrimoni Cultural i Natural de la comarca.

Sortida patrimoni 2016 b
photo_camera Una de les sortides fetes enguany.

La iniciativa, que s’ha desenvolupat al llarg dels mesos d’abril i maig, ha permès els estudiants conèixer de prop elements patrimonials de gran interès com són les Homilies d’Organyà, les esglésies de Santa Maria d’Organyà i Sant Esteve d’Alinyà i la fauna de la muntanya d’Alinyà, de manera especial les seves colònies de voltors.

En total han estat sis les sortides realitzades, una per a cadascuna de les escoles de la Seu d’Urgell: Albert Vives, Pau Claris, La Valira i La Salle, l’escola Sant Jordi d’Oliana, a més d’una sortida que ha agrupat els alumnes de totes les escoles rurals de la comarca, tant les de la ZER Urgellet com de la ZER Narieda.

A Organyà, els alumnes han rebut informació sobre les Homilies, considerades el document literari més antic en llengua catalana que ha arribat fins als nostres dies i veure’n la rèplica que hi ha exposada. Pel que fa a l’església de Santa Maria, la visita ha tingut la particularitat de fer-se a l’espai de les sobrenaus, la qual cosa permet tenir-ne una perspectiva insòlita. Quant a l’església de Sant Esteve d’Alinyà, els alumnes han mostrat el seu interès per les pintures murals que cobreixen tot l’interior del monument i les diverses talles que conserva.

Les sortides han acabat amb una excursió a peu des d’Alinyà fins al mirador des d’on els escolars han tingut l’oportunitat de viure l’experiència “Menjant amb voltors”: desenes d’exemplars de les quatre espècies d’aquest rapinyaire que viuen a la muntanya d’Alinyà alimentant-se al canyet disposat per a l’ocasió.

Les visites a la sala de les Homilies i a les esglésies de Santa Maria d’Organyà i Sant Esteve d’Alinyà han estat guiades pels tècnics de Cultura i Patrimoni del Consell Comarcal, mentre que els guies de la Fundació Catalunya La Pedrera i de l’empresa Aubèrria Natura i Patrimoni han estat els encarregats de conduir les visites a la Muntanya d’Alinyà.

Les sortides han estat organitzades pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell i han comptat amb la col·laboració dels Serveis Educatius de l’Alt Urgell – Cerdanya i les empreses d’autocars Brugulat i Vilà-Betriu.