RESIDUS

Més d'un centenar de veïns del sud de l'Alt Urgell exigeixen a Oliana el retorn del 57% del rebut d'escombraries

Els veïns consideren "exagerada" la pujada del 57% i addueixen que no es tradueix en millores del servei. 
IMG-20231114-WA0001
photo_camera Reunió a Oliana sobre l’increment de la taxa de recollida d’escombraries al sud de l'Alt Urgell

La sala d’actes de l’Ajuntament d’Oliana ha quedat petita aquest dilluns. Més d'un centenar de veïns i veïnes s'hi van aplegar per tractar, en una reunió pública, sobre l’increment de la taxa de recollida d’escombraries als municipis del sud de l'Alt Urgell. A la reunió, que també s'ha informat sobre el recurs de reposició que s'ha presentat, hi han assistit representants de l'Oficina de la Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, que ha obert una actuació d'ofici

La visita dels representants de l'Oficina de la Síndica de Greuges de Catalunya arriba després que el mes passat aquest organisme va rebre les 1.381 signatures que s'havien recollit per mostrar el rebuig a l'increment de preus dut a terme per la Mancomunitat Intermunicipal per a la Gestió de Residus de l'Alt Urgell Meridional (MIGRAUM). 

IMG-20231114-WA0001
Reunió a Oliana sobre l’increment de la taxa de recollida d’escombraries al sud de l'Alt Urgell 

La revisió de preus, anunciada el mes de juny passat, ha suposat per als veïns i veïnes del sud de l'Alt Urgell haver de pagar de cop uns 90 euros més a la quota anual, que ha passat de 160,24 a 250,24 euros. i que representa una pujada pujada del 57%. Des de MIGRAUM van justificar l'augment de preus per la necessitat de fer front al canvi del sistema de recollida i van detallar que d'aquí a pocs mesos la gestió d'aquest servei passarà a ser privada, en el marc de la unificació que es prepara des de fa temps amb la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, que agrupa els 9 municipis de la meitat nord de la comarca alturgellenca.

A més d'Oliana, la MIGRAUM engloba els municipis d'Organyà, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, Cabó, les Valls d'Aguilar, Bassella i Peramola. 

Concurs desert 

El concurs per unir la gestió dels residus de tota la comarca de l’Alt Urgell, que actualment està en mans de dos contractes separats, un de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet i l’altre que realitzen de forma directa operaris contractats per la MIGRAUM, ha quedat desert. El termini per presentar les ofertes va finalitzar el 20 d’octubre i cap empresa no ha optat a fer-se càrrec de la recollida. Ricard Mateu, president de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, ha explicat que l’organisme revisarà els preus, que ara havia sortit a licitació per un valor de més de 18 milions d’euros, i repetirà altre cop tot el procés de licitació.