07.12.2022 |
Viure als Pirineus

Més de 3.000 racions d'escudella a la Seu d'Urgell

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell celebrarà aquest dimarts, 17 de gener, la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 3.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. En aquesta menja típicament d'hivern es fan servir uns 800 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella.

Sant Antoni 2015 061
Imatge de la festa de Sant Antoni del 2015.
Més de 3.000 racions d'escudella a la Seu d'Urgell

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’inicià dilluns, 16 de gener, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Jordi Fanés Solans. Serà, el ‘banderer sortint’, Antoni Riu Tarrés, qui li atorgà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenà com a banderer proposat per l’any que ve Joan Alrich Castell.

Festivitat de Sant Antoni

Aquest dimarts, 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, se celebra a les 12 del migdia, la Missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A l’una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’, així com la popular ‘Pujada al Pal’ que consisteix en que els participants arribin fins a dalt de tot del pal on hi ha sis galls, cadascun dins d’una gàbia, i qui aconsegueix arribar fins al cap de munt obté com a premi el gall en qüestió.

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni repartiran a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest dia per a poder provar aquest plat típic d’hivern.

Coincidint amb aquesta festivitat tan entranyable, l’alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, en la seva salutació dins del programa de mà que edita per a l'ocasió la Confraria de Sant Antoni, manifesta la importància d’aquesta celebració: “un dels dies més freds de l’any esdevé un dia ple de caliu a la nostra ciutat”. Batalla remarca com la calderada com l’acte més important d’aquesta festivitat pel conjunt dels ciutadans. “El moment més potent, però, on millor es visualitza aquest miracle multitudinari enmig del fred gener és al passeig, on al voltant de les calderes s’hi apleguen centenars d’urgellencs per tastar l’escudella elaborada per la gent de la Confraria de Sant Antoni de la Seu d’Urgell”.

Per la seva part, els membres de la Confraria de Sant Antoni de la Seu d'Urgell agraeixen a tots els col·laboradors i patrocinadors que fan que la Festivitat de Sant Antoni es pugui celebrar any rere any. Els confrares expliquen que per tal que la majoria de veïns gaudeixin d’aquesta diada, els pagesos, carnissers i cansaladers els animen a participar de les activitats, com la pujada al pal i com molts estareu esperant, a provar l’escudella que des de primera hora del matí preparen per a tots els urgellencs, veïns i gent que estigui de pas i s’apropin fins als passeig de la Seu.

Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats per a poder degustar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.

Més de 3.000 racions d'escudella a la Seu d'Urgell
Comentarios