07.12.2022 |
Viure als Pirineus

LITERATURA

Maria Barbal destaca la qualitat literària de la darrera novel·la negra de Marcel Fité

Coincidint amb la Fira del Rovelló, aquest cap de setmana es va presentar a Coll de Nargó la novel·la Escacs d'amor i de mort (Salòria, 2017), de Marcel Fité. La presentació va anar a càrrec de l'escriptora Maria Barbal, que va fer una anàlisi detallada de l'obra davant una cinquantena de persones que omplien la sala polivalent del poble. Maria Barbal va subratllar el mòbil de la novel·la, el llenguatge i alguns dels missatges ocults que conté. A més, Barbal va posar l'accent en alguns temes d'actualitat "com ara que els dos protagonistes siguin un exguàrdia civil i un exmosso d'esquadra o el caràcter ètic que hauria de regir el comportament de la policia".

IMG_4584
Maria Barbal va elogiar el treball narratiu de Fité
Maria Barbal destaca la qualitat literària de la darrera novel·la negra de Marcel Fité

Per la seva banda, l'autor va parlar de la gestació de la novel·la (que ha rebut el Premi Manuel Cerqueda Escaler) i va manifestar la seva voluntat de donar a conèixer el poema Escacs d'amor d'una manera atractiva, motiu pel qual va escollir el gènere policíac. Es va queixar, a més, de la mentalitat centralista i excloent d'algunes de les grans editorials del país, fet que tenia el seu contrapunt en l'aparició de noves empreses, més petites, però altament qualificades.

Marcel Fité (Nargó, 1949) és un dels escriptors més prestigiosos del Pirineu, col·labora en diverses revistes i ha publicat llibres com Històries de vetallador, premi Les Talúries, 1997; El carrer dels petons, premi de novel·la Manuel Cerqueda Escaler, 2002 o, entre d'altres, Un seient a la llotja.

Maria Barbal destaca la qualitat literària de la darrera novel·la negra de Marcel Fité
Comentarios