SERVEIS SOCIALS

La Seu comptarà amb un centre integrat d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprovarà aquest dilluns la cessió al Departament de Serveis Socials de la Generalitat d'un solar a l'Horta del Valira per construir-hi una casa Barnahus.
Horta del Valira
photo_camera Una parcel·la del sector 'Horta del Valira' de la Seu d'Urgell / FS

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprovarà aquest dilluns la cessió al Departament de Serveis Socials de la Generalitat d'un solar a l'Horta del Valira per construir-hi una casa Barnahus.Està previst que l'edifici es construeixi durant aquest any, a través dels fons Next Generation.

Barnahus
Vista exterior Barnahus de Linköping. /FERRAN MARTÍ

A través dels fons europeus Next Generation, el Govern construirà un total de 13 Barnahus, una per vegueria, a excepció de Barcelona, que pel volum demogràfic, se n'hauran de fer més. Es tracta d'un model islandès que el departament de Drets Socials va replicar com a pla pilot a Tarragona.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, s'ha mostrat satisfet de la col·laboració amb la Generalitat per tirar endavant aquesta casa. És una satisfaacció la construcció d'aquesy equipament que donarà servei a tot l'Alt Pirineu i Aran, evitant desplaçaments a fora del territori i amb un model de suport integral a la víctima, ha declarat l'alcalde.

Un centre de referència a l'Alt Pirineu

El centre Barnahus de la Seu d'Urgell serà el de referència a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu. El centre tindrà l'aspecte d'una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable. Hi treballarà a temps complet un equip psicosocial i altres professionals que s'hi desplaçaran quan calgui o que hi connectaran per vídeoconferència per evitar que sigui la víctima i els familiars els qui hagin de recórrer les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d'infància o centre mèdic.

A través dels fons europeus Next Generation, el Govern construirà un total de 13 Barnahus, una per vegueria, a excepció de Barcelona, que pel volum demogràfic, se n'hauran de fer més

El concepte islandès de la casa Barnahus, posa l'infant al centre de manera que no li cal desplaçar-se a diferents recursos per afirmar l'abús del qual ha estat víctima. Això li evita dificultats, però també facilita la investigació. El treball es fa de forma conjunta amb els departaments de Justícia, Interior, Salut i Drets Socials, que desplacen els seus especialistes a la casa per poder atendre els nens.