El llançament de tovalloletes a les aigües residuals crea problemes a la depuradora de Montferrer

El Consell Comarcal fa una crida a no tirar aquests productes als vàters.

EDAR tovalloletes 2
photo_camera Imatge de les tovalloletes de l'EDAR.

El costum, cada vegada més estès entre la població, de llençar al vàter les tovalloletes humitejades s’està convertint en una de les principals amenaces per als sistemes de sanejament de les aigües residuals. L’estació depuradora (EDAR) de Montferrer també en pateix les conseqüències, ja que el procés de depuració s’alenteix i, en conseqüència, pugen les despeses d’explotació. És per aquest motiu que el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, ens que gestiona la depuradora, alerta del problema i es proposa conscienciar els ciutadans perquè no llencin al vàter aquest tipus de tovalloletes, sinó que les dipositin als contenidors de rebuig, ja que no són en absolut reciclables.

Les tovalloletes que es venen prèviament humitejades, i que tenen usos i aplicacions molt diversos, triguen molt de temps a desfer-se a causa de la seva especial composició, provoquen greus embussaments al clavegueram i als col·lectors i seriosos problemes en arribar a la depuradora, ja que la neteja de les aigües esdevé molt més lenta i laboriosa.

Aquestes tovalloletes no són l’únic vessament sòlid que es llança erròniament al vàter, però sí que és, amb diferència, el més costós.

En èpoques d’elevat cabal d’entrada o fortes pluges entren en funcionament els sobreeixidors de seguretat per evitar afectacions a les canonades i a l’EDAR, provocant també que tots els residus sòlids vessin directament al riu Segre.

El Consell Comarcal, que té encomanada la gestió i el manteniment de l’EDAR de Montferrer i dels col·lectors que donen servei a més de 16.000 habitants, demana que no es tirin aquests productes al vàter.