CARNAVAL

L'Estudiantina omple els carrers de la Seu d'Urgell amb cançons satíriques i lletres transgressores

Les cançons de carnaval de l'Estudiantina es preparen a consciència per a ser cantades el dissabte de Carnaval, amb lletres punyents i sarcàstiques, que reflecteixen esdeveniments d’actualitat política municipal o fan referència a persones determinades.
Estudiantina 2024 2
photo_camera L'Estudiantina cantant al carrer Major de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

Aquest dissabte, l'Estudiantina de la Germandat de Sant Sebastià ja ha omplert de cançons, amb lletres satíriques, els carrers més cèntrics de la Seu d'Urgell. Des que hi ha festa, des de que hi ha Carnaval, de ben segur que es beu i es canta. La música, el ball, però també el cant, són components indispensables d’una celebració transgressora que té en la paraula una eina cabdal per a l’exercici de la sàtira i la crítica. Les cançons de carnaval de l'Estudiantina es preparen a consciència per a ser cantades el matí del dissabte de Carnaval, amb lletres punyents i sarcàstiques, que reflecteixen esdeveniments d’actualitat política municipal o fan referència a persones determinades.

Estudiantina 2024 3
L'Estudiantina cantant al carrer Major de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

El Ball de l'Óssa

El Ball de l'Óssa, una tradició pirinenca, que s'ha conservat sobretot a Andorra i Catalunya Nord, es va recuperar a la Seu d'Urgell l'any passat, tot i que la Germandat de Sant Sebastià l'ha adaptat als temps actuals. Enguany han incorporat nous personatges a la representació al carrer: a l'óssa, el domador i els caçadors, s'hi ha afegit un capellà i els agents d'ordre públic, amb l'objectiu de "donar més vistositat i gresca" a aquest acte, que ha estat amenitzat per la música de la Cobla Tres Quartans Bramasacs.

Ball de l'Ossa 2024 RÀDIO SEU
El Ball de l'Ossa a la plaça del Patalin de la Seu d'Urgell / RÀDIO SEU

Rua de Carnaval

La regidora de Festes de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ja ho té tot a punt per celebrar el Carnaval. La programació va arrencar el passat dissabte amb el taller ‘Ens disfressem d’Armats’, a càrrec dels Armats de la Seu. Aquest dissabte 10 de febrer, a les 16:30 hores , a la plaça de les Monges té lloc la recepció de les colles participants a la rua de Carnaval, per arrencar a les 17:00 hores. La rua anirà acompanyada de les comparses ‘Rebobinem’, amb la participació del Rei Carnestoltes, el Grup de Diables de l’Alt Urgell i tots les colles. Enguany també es comptarà amb l’actor urgellenc Ivan Caro que rebrà a les 18:15 hores a totes les colles participants de la rua de Carnaval de la Seu a la pista polivalent de la zona esportiva municipal. Hi haurà barra, i com a pack s’oferirà beguda i entrepà per 4,50€. A les 18:50 hores es procedirà a l’acte de lliurament de premis dels guanyadors de cada colla de la rua. 

IMG-20240209-WA0000
Cartell de Carnaval de l’Estudiantina de la Germandat de Sant Sebastià

Festa de Carnaval

Aquest any, s’ha organitzat una festa de disfresses que tindrà lloc també dissabte 10 de febrer, a les 23:30 hores, a la pista polivalent i que comptarà amb animació musical de Dj.Pua. L’entrada és gratuïta.

Judici del Rei Carnestoltes

El judici del Rei Carnestoltes tindrà lloc a la plaça de Sant Josep de Calassanç  dimarts 13 de febrer a les 17:30 hores, organitzat per la comissió de festejos de la Germandat de Sant Sebastià. El punt i final de la celebració del Carnaval se celebrarà dimecres 14 de febrer , a les vuit del vespre, amb la processó de la llum i el silenci amb la Banda de Diables de l’Alt Urgell, amb inici a la plaça dels Oms; la cremada del Rei Carnestoltes i l’enterrament de la sardina,  al  passeig Pasqual Ingla/plaça Joan Sansa; que culminarà amb una sardinada popular.

Carnaval2024 CARTELL LA SEU

Festa de Carnaval per a la gent gran

La Regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha organitzat una festa de Carnaval que tindrà lloc el pròxim dilluns 12 de febrer, a les cinc de la tarda, a la sala del casal del centre cívic El Passeig.

En aquesta festa carnavalesca adreçada a les persones grans del nostre municipi hi haurà música en viu a càrrec de Ricard Viliella i se celebrarà un concurs de disfresses amb les categories d’individual i de parelles.

Pel que fa als premis del concurs, en la categoria individual es donaran tres premis, mentre que en la de parelles, se’n donaran dos. Val a dir que Menja’t l’Alt Urgell col·labora amb el finançament d’una part d’aquest premis.

També hi haurà un berenar per a tothom, a la mitja part del ball de Carnaval, moment que es farà el lliurament de premis a les millors disfresses.