19.05.2022 |
Viure als Pirineus

ESCENARIS HISTÒRICS

L'estelada torna a onejar a la Torre Solsona de Castellciutat, després d'un acte vandàlic de la ultradreta

La Torre Solsona de Castellciutat és un dels principals escenaris de la Guerra de Successió.
La Torre Solsona de Castellciutat aquest dilluns/ FS
L'estelada torna a onejar a la Torre Solsona de Castellciutat, després d'un acte vandàlic de la ultradreta

L'estelada ja torna a onejar a la Torre Solsona de Castellciutat, després que aquest dilluns, treballadors de la brigada d'obres de  l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, l'hagin tornat a penjar a l'històric emplaçament. Aquest dissabte membres de l'organització ultradretana VOX van protagonitzar un acte vandàlic, van retirar l'estelada que presidia la Torre Solsona, un dels principals escenaris de la Guerra de Successió, i van penjar-hi una bandera espanyola.

El vicealcalde de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha confirmat a VIURE ALS PIRINEUS que "l'equip de govern ha fet arribar les gravacions de vídeo a la Policia Municipal". i alhora ha explicat que "el consistori denunciarà els membres de l'organització ultradretana per instal·lar una parada al mercat setmanal de la Seu d'Urgell sense comptar amb la corresponent autorització".

Vox Ciutadella de Castellciutat(Foto:Membres de Vox a la Torre Solsona de Castellciutat /twitter)

Els ultradretans, encapçalats per Iván Cánovas, candidat de VOX a les darreres eleccions municipals a Cornellà de Llobregat, van gravar la seva acció en un vídeo i el van penjar a les xarxes socials, tot fent proclames com ara: "La reconquista ha comenzado, recuperaremons Catalunya". El mateix dissabte, al matí, els membres de l'organització espanyolista i ultradretana VOX, desplaçats a la Seu d'Urgell, van muntar una parada al mercat setmanal de la capital de l'Alt Urgell per recollir signatures i poder-se presentar a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer.

Vox Mercat de la Seu d'Urgell(Foto: Membres de VOX, aquest dissabte, al mercat setmanal de la Seu /twitter)

La Torre Solsona, dins de la Ruta Senders de 1714

La Torre Solsona de Castellciutat s’inclou en la Ruta Senders de 1714, una proposta que ressegueix els principals escenaris de la Guerra de Successió. El general Moragues va liderar la resistència a l’ocupació borbònica en diferents llocs de Catalunya, com Castellciutat, Sort, Barcelona i Cardona.

La Fortalesa de Castellciutat

La Fortalesa de Castellciutat, una de les dotze grans fortificacions catalanes del començament del segle XVIII, va restar sota domini austracista entre 1705 i 1713, primer amb el general Miquel de Ramon i des de 1707 a càrrec de Josep Moragues i Mas, considerat un dels herois de la Guerra de Successió. Amb Moragues, Castellciutat va esdevenir el referent d'una resistència aferrissada a l'avanç de les tropes borbòniques, que amb el suport de l'exèrcit francès ja van intentar conquerir la plaça l'any 1711.

Més tard, el 20 de setembre de 1713, es va iniciar un setge que culminaria amb la rendició al cap de vuit dies, davant la superioritat numèrica dels ocupants i la manca de suport dels aliats estrangers. El pacte preveia que els 140 soldats i 70 fusellers poguessin abandonar la fortalesa sense represàlies. Però posteriorment els borbons van incomplir aquest acord militar i alguns d'aquests soldats van ser desarmats, detinguts o assassinats a Martorell, quan es dirigien cap a Barcelona.

Amb la guerra finalitzada, Moragues també va ser capturat i posteriorment torturat, executat i esquarterat, i el seu cap fou exhibit en una gàbia durant 12 anys al Portal de Mar de Barcelona.

L'estelada torna a onejar a la Torre Solsona de Castellciutat, després d'un acte vandàlic de la ultradreta
Comentarios