TURISME FAMILIAR

L'entorn del pantà de Rialb es veu beneficiat pel turisme de proximitat 20 anys després de la seva inauguració

La crisi de la covid-19 afavoreix l'increment de reserves de famílies que busquen la seguretat de pobles petits
Pla obert on es pot veure la pràctica de barranquisme a l'entorn del pantà de Rialb. (Horitzontal)
photo_camera Practicants de barranquisme a l'entorn del pantà de Rialb/La Pica Trips

Vint anys després de la inauguració del pantà de Rialb, el més gran de Catalunya, els municipis del seu entorn atreuen un nou turisme rural sorgit durant el confinament. Es tracta de famílies que busquen la seguretat de pobles petits, masies aïllades i aigües tranquil·les. Els establiments hotelers i cases rurals de la zona Segre Rialb estan registrant un gran volum de peticions, majoritàriament de l'àrea metropolitana, que a banda de buscar espais no massificats, també aposten per activitats aquàtiques i banys en aigües de mitja muntanya. La platja d'Ogern és l'únic espai que estarà tancat al bany per tal de garantir les condicions mínimes sanitàries i evitar massificacions.

L'estiu de l'era covid-19 ha convertit la zona del Segre Rialb en una destinació turística molt sol·licitada per passar-hi l'estiu atesa, justament, la seva minsa explotació turística. Els municipis ubicats a l'entorn del pantà de Rialb estan vivint un gran increment de demanda de nous visitants, la majoria no avesats al turisme rural i procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona, tot i que també de l'estranger.

Segons l'alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit, alguns establiments han rebut durant el confinament una allau de trucades per llogar masies aïllades amb piscina

La majoria són famílies, de vegades, de dues i de tres generacions, que passaran junts part de l'estiu en cases rurals aïllades, antigues cases pairals rehabilitades, càmpings i hotels petits i mitjans. Les cases petites i mitjanes són les que han rebut més peticions atès que les demandes de turisme d'aquest estiu són per unitat familiar. Els visitants combinaran l'estada amb les activitats aquàtiques i esportives que s'ofereixen al pantà.

Segons la tècnic del Consorci Segre Rialb, Núria Solé, l'estiu covid ha situat al mapa de forma definitiva aquesta zona del Prepirineu com a destinació turística no massificada. Un tipus de turisme, segons Solé, que prioritza la seguretat i combina la proximitat i la natura, la no massificació i el retorn cap a l'interior, buscant espais que hagin treballat bé les mesures de seguretat.

Pla mitjà on es poden veure caiacs al pantà de Rialb. (Horitzontal)

Segons l'alcaldessa de Peramola (Alt Urgell) i presidenta del Consorci Segre Rialb, Gemma Orrit, alguns establiments han rebut durant el confinament una "allau de trucades" per llogar masies aïllades amb piscina i de fet hi ha cases que han tingut una "allau de peticions". A aquesta conjuntura, s'hi afegeix que el pantà es troba pràcticament al seu màxim de capacitat d'aigua i per tant, permet la pràctica d'esports aquàtics en tota la seva dimensió.

Orrit explica que els nous visitants que estan descobrint aquest territori valoren que no estigui gaire explotat turísticament a més, el fet que estigui a mig camí de Lleida, d'Andorra o de Barcelona "el fa molt accessible". A la zona hi ha 1.000 places d'allotjament repartides en una cinquantena d'establiments.

La platja d'Ogern, tancada

La platja fluvial ubicada a Ogern (Bassella) estarà tancada aquest estiu al bany. La situació causada per la pandèmia de la covid-19 ha provocat que les zones de bany continentals com la d'Ogern s'hagin hagut de replantejar la seva obertura. Segons l'alcaldessa Cristina Barbens, per poder garantir condicions higièniques, de salubritat i sanitàries, s'han de complir unes normes preventives i sanitàries "molt estricte". Ogern és una platja amb poca capacitat de renovació de l'aigua, que prové de la Ribera Salada i les autoritats sanitàries recomanen evitar aquest tipus de bany. Tant per aquest motiu com per tal d'evitar la massificació i poder garantir les distàncies de seguretat, s'ha convingut que el millor era tancar-