EQUIPAMENTS

L'edifici dels antics jutjats de la Seu d'Urgell acollirà l'Escola de Formació d'Adults

El Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell va aprovar declarar l'edifici dels antics jutjats com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). 
Antics jutjats la Seu 1
photo_camera Edifici dels antics jutjats, al Pati Palau de la Seu d'Urgell / FS

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell destinarà l'edifici dels antics jutjats, ubicat al Pati Palau, a la seu de l'Escola de Formació d'Aduls. Aquest mateix dilluns el plenari municipal va aprovar, per unanimitat, declarar l'edifici dels antics jutjats com a Bé Cultural d'Interès Local. Aquesta catalogació de l'immoble, permetrà a l'ajuntament urgellenc acollir-se a la línia de subvencions del Departament de Cultura per tal de finançar la rehabilitació de l'edifici. 

Actualment l'Escola de Formació d'Adults de la Seu d'Urgell ocupa L'espai de l'antiga Llar d'Infants 'La Grandalla', al Centre Cultural de Les Monges. Amb l'emplaçament de l'Escola d'Adults a l'edifici dels antics jutjats, s'aconseguiria que aquest centre formatiu tingui una seu pròpia, es doni un ús adient a l'equipament existent i alhora es revitalitzi el centre històric.

Antics jutjats la Seu 2
Edifici dels antics jutjats, al Pati Palau de la Seu d'Urgell / FS

D'escola d'educació primària a escola d'adults

Aquest edifici històric fou construït en temps del bisbe Francisco Antonio de la Dueña y Cisneros i del rei Carles IV, entre els anys 1797 i 1808, període en què van coincidir totes dues personalitats en el desenvolupament del seu càrrec.

Va acollir el jutjat de primer instància de la ciutat durant un llarg període. També va ser Casa dels Infants Orfes. En algun moment del segle XIX o de principis del segle XX l’antiga Casa dels Infants Orfes va convertir-se en l’escola pública de primeres lletres de la Seu d’Urgell. L’any 1911 l’Ajuntament de la Seu va iniciar els tràmits per tal que les escoles fossin graduades. D’aquesta manera, l’escola d’educació primària de la Seu d’Urgell va ocupar aquell emplaçament fins al seu trasllat a l’actual escola Mossèn Albert Vives, que es va produir l’any 1971. En aquell moment la casa dels infants orfes passà a ser ocupada per les dependències del jutjat de primera instància de la Seu d’Urgell fins a la primera dècada de l’any 2000, quan aquestes dependències foren traslladades a el nou edifici que es va inaugurar l’any 2003.