MUNICIPIS

L'Ajuntament de la Seu instal·larà la caldera de biomassa fora del recinte de l'Escola Pau Claris

L'AMPA de l'Escola Pau Claris rebutjava la instal·lació de la caldera de biomassa al pati del centre
dav
photo_camera Una pancarta penjada a la tanca de l'Escola Pau Claris de la Seu/FS

Finalment l'Ajuntament de la Seu d'Urgell instal·larà la caldera de biomassa fora del recinte escolar de l'Escola Pau Claris. L'AMPA de l'Escola rebutjava la instal·lació de la caldera de biomassa al pati del centre perquè, asseguraven, que el pati és un espai imprescindible des del punt de vista educatiu. El grup municipal de Compromís X La Seu, a l'oposició al consistori urgellenc, també havia reclamat la ubicació de la caldera fora del pati del centre escolar.

L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, i la regidora d'Educació, Núria Tomàs, han enviat una carta al centre educatiu on expliquen el canvi de posició del consistori i  "l'acord  d'instal.lar la caldera en un espai annex de l"estació d'autobusos, fora del recinte escolar sense impacte visual ni afectació del pati"

Associació de Mares i Pares de l'Escola Pau Claris

L'Associació de Mares i Pares de l'Escola Pau Claris de la Seu d'Urgell s'oposava a la instal·lació, a l'interior del pati escolar, de la caldera de biomassa que preveia ubicar-hi l'ajuntament alturgellenc. Els pares i mares, així com l'equip docent del centre educatiu, consideraven que aquesta no era una bona decisió. El professorat i els pares i mares argumentaven que el pati de l'escola és un espai educatiu.

Jaciment la Seu(Foto: Jaciment medieval descobert al pati del Centre Cultural Les Monges de la Seu d'Urgell/Albert Lijarcio)

Obres aturades

El passat mes de juny es van iniciar les obres de la instal·lació de la nova central tèrmica de producció de calor que utilitzarà biomassa (estelles i pèl·lets) com a combustible i de distribució d’aigua calenta per a la calefacció del centre cultural Les Monges i de l’escola Pau Claris de la Seu d’Urgell. La nova central tèrmica de producció de calor per biomassa estava previst instal·lar-la, inicialment, a l’exterior de l’edifici cultural de Les Monges, concretament  en la planta soterrani, Però les obres iniciades, van posar al descobert un jaciment medieval que ningú s'esperava. La magnitud de la troballa ha fet que l'Ajuntament hagi aturat les obres i decidit traslladar la ubicació de la caldera al pati de l'Escola Pau Claris. Aquesta nova caldera de biomassa haurà de substituir les actuals calderes de gasoil existents fins ara en els dos edificis públics. 

Obres caldera biomassa la Seu

(Foto: obres de canalització de la caldera de biomassa iniciades el juny passat/laseu.cat)

Estalvi energètic i econòmic

Aquesta instal·lació ha de suposar, quan estigui en funcionament, un important estalvi energètic i econòmic per a la ciutat, concretant-se la disminució de 111,04 tones de CO2 cada any.  També implicarà avantatges des del punt de vista de la gestió forestal, ja que aquesta caldera serà alimentada amb estella produïda al territori. La inversió d’aquesta infraestructura és de 463.807,79 euros (IVA inclòs) dels quals, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell n’haurà de cofinançar el 25%, un 50% serà finançat per la Generalitat de Catalunya a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), mentre que el 25% restant anirà a càrrec de la Diputació de Lleida, ens que es fa càrrec de l’execució del projecte.